ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Svenska bolag lämnar Ryssland

  • OSÄKER MARK. Triton Agri sålde 36.000 hektar odlingsmark i ryska Penza 2014. Nu har bolaget bestämt sig för att sälja ytterligare 80.000 hektar.

Efter den ryska aggressionen mot Krim har svenska börsbolag gjort sig av med stora arealer åkermark och skog i Ryssland. Det visar en kartläggning som ATL har gjort.
”Självklart påverkar den politiska situationen”, säger en representant för Trigon Agri.

Att det skulle finnas en rädsla för vad den ryska krigsmakten kan ta sig för under president Vladimir Putin är det ingen som talar högt om. Men efter annekteringen av Krim för två år sedan och de pågående oroligheterna i Ukraina har flera svenska bolag förändrat sina ryska verksamheter.

Tidningen ATL:s kartläggning visar att svenska börsbolag har sålt 154.000 hektar åkermark och 1,4 miljoner hektar skogsmark i Ryssland.

Längst går Trigon Agri där det finns ett styrelsebeslut på att lämna Ryssland. Bolaget, som är noterat på Stockholmsbörsen, sålde 36.000 hektar i ryska Penza 2014 och i fjol bestämde det sig för att sälja sitt andra stora innehav av åkermark i Ryssland, drygt 80.000 hektar. Försäljningen väntas innebära en förlust, skriver ATL.

Trigon Agri har också en stor mjölkgård nära Estland där man nu utökar för att kunna förbättra möjligheterna för en försäljning.

”Vi behöver sälja våra tillgångar för att få ned skuldbördan”, säger företagets representant till Di.

När frågorna kommer in på hur mycket den politiska utvecklingen i Ryssland har påverkat bolagets strategi blir representanten försiktig och vill inte framträda med sitt namn.

”Det här är känsligt. Våra affärer gynnas inte av att vi pratar om det”.

Trigon Agri ska i stället för Ryssland satsa på sin spannmålsodling i Ukraina.

Black Earth Farming, även det noterat på Stockholmsbörsen, gjorde sig av med ett markområde på 11.700 hektar förra året i en bytesaffär. Ett område på 12.800 hektar finns också ute till försäljning.

”Det området har vi velat sälja sedan 2012 eftersom det är mindre produktiv jordbruksmark. Det finns ingen koppling till politiska processer. Vårt mål är att optimera vår landbank och göra den så produktiv som möjligt”, säger Erik Danemar, finanschef på Black Earth Farming.

Bolaget har inga planer på att dra sig ur Ryssland.

”Vi förblir en långsiktig jordbruksproducent i Ryssland och följer hur den politiska omgivningen utvecklas”, säger Erik Danemar.

Rusforest, som är noterat på First North, är bland de största säljarna av rysk skog och har gjort sig av med 1,1 miljon hektar skog. Dessutom har bolaget sålt en pelletsfabrik och ett sågverk under 2014 och 2015. Rusforest inriktar sig nu på Sibirien.

Tyck till