ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Jämn ställning i brexitmatchen

  • Maria Borelius bor i England och arbetar som rådgivare till globala företag, institutioner och akademier. Hon är också ordförande för Stiftelsen Ester som hjälper invandrarkvinnor in på arbetsmarknaden genom egenföretagande.

Förra veckans förhandlingar i Bryssel var om inte House of Cards, så i alla fall ett EU möte i toppform. Upprörda fransmän över sura koppar kaffe, missförstådda polacker, en brittisk premiärminister med påsar under ögonen och en svensk statsminister som fem i tolv höll på att blåsa av dealen för att han behövde ringa hem.

Ja, EU är både stor vision, smutsig realpolitik och en teater för publiken hemmavid.

Efter att David Cameron faktiskt har lyckats med den reform som ingen trodde på – knappast revolutionerande men heller inte trivial – ställer många sig frågan:

Stannar britterna?

I grova drag vill 30 procent av väljarna stanna, 30 procent vill lämna. Återstår 40 procent. Låt oss zooma in på de fyra bollar som kommer att avgöra brexitmatchen.

Boll 1: Jobben och ekonomin. Det är helt uppenbart att företag och finansbranschen i London tjänar på den gemensamma marknaden. Exakt hur många jobb är beroende av EU-medlemskapet? Och vad händer med de många bolag i finanssektorn som har huvudsäte i London? Hur skall nya handelsavtal med EU, USA och Asien säkerställas? Här har lämna-sidan en jätteuppgift att förklara hur man tänker sig att skapa förutsättningar för fortsatt ekonomisk tillväxt, jobb och leverbröd för vardagsbritten.

1–0 till stanna-sidan.

Boll 2: Nationen. Denna boll är komplex och handlar om identitet och känsla. Ända sedan 1215 har man gjort uppror mot stöddig övermakt, och Bryssel är inget undantag. Den brittiska bulldoggen gillar inte att bli hunsad, och David Camerons förhandlingar mot välavlönade EU-toppar blev en metafor för underläge, där man upplevdes behöva ”be” om att få styra sig själv.

Här ligger även frågan om gränser och immigration. Om två miljoner EU medborgare som har kommit till framför allt London, och bidrar till praktiska utmaningar på tunnelbanor och i skolor.

Det handlar också om Storbritanniens framtid – kommer brexit följas av att Skottland bryter sig loss?

0–1 till lämna-sidan.

Boll 3: Boris Johnson. Så klev han ut i helgen som nej-sägare, den man som 32 procent av alla engelsmän säger sig vilja rösta på i folkomröstningen. Londons populäre borgmästare, en patriot med liberala förtecken, en cyklande europé som kan Marseljäsen utantill och som har slagits för Londons jobb och finansindustri. Han kommer att bli utsidans affischnamn, och David Cameron lär vara djupt bekymrad.

0–1 till lämna-sidan.

Boll 4: Status quo är behagligt. Till syvende och sist har engelsmännen det bra just nu. Ekonomin går som tåget i Europas jobbmotor. EU? Tja, så länge inga upplevda eurokrater kommer till London och ger fingret åt Nelsonstatyn på Trafalgar Square är det som uttrycket heter: man vet vad man har men inte vad man får.

1–0 till stanna-sidan.

Naturligtvis finns fler och viktiga frågor som kan komma att segla upp som avgörande, som Europas säkerhet, hoten från Rysslands president Vladimir Putin, IS och Syriens kollaps, och så vidare.

Men just nu står det 2–2 i matchen, vilket bekräftas av opinionsinstituten.

Fortsättning följer.

Tyck till