ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ericssons leverantör förbereder notering

  • REDO FÖR BÖRSEN. Talkpools vd Erik Strömstedt och ordförande Magnus Sparrholm. Foto: Love Strandberg

Talkpool, med Ericsson som en viktig kund, förbereder sig för att ta klivet in på börsens småbolagslista First North.
”Vi hoppas att det ska ge extra drag i tillväxten”, säger vd Erik Strömstedt till Di på mobilmässan i Barcelona.

Talkpool hjälper jättar som Ericsson och Nokia att planera, bygga och driva telekomnätverk. Bolaget grundades 2001 av ordförande Magnus Sparrholm och i fjol landade omsättningen på 10 miljoner euro, omkring 95 miljoner kronor.

”Vi har vuxit med 20 procent i snitt under de här åren och alltid gått med vinst”, säger Erik Strömstedt som kom in i bolaget ett år efter det grundades.

”Sedan ett år tillbaka kör vi även en startup inom internet of things, där vi har fått ett antal order och redan byggt ett antal nät.”

Enligt ordförande Magnus Sparrholm, som är majoritetsägare, jobbar bolaget nu mot en listning på First North som han räknar med kan ske snart. Han vill inte specificera hur mycket pengar bolaget planerar att ta in, mer än att det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Vad ska ni använda pengarna till?
”Tillväxt och förvärv. Vi ser en poäng med att kunna förvärva bolag med egna aktier. Vi hoppas att det ska kunna ge en hävstångseffekt och också ge ett bättre driv hos lokala partner som blir delägare.”

Bolagets orderbok uppgick till 12 miljoner euro vid årsskiftet, varav cirka 10 procent omfattar kontrakt inom internet of things.

Enligt Magnus Sparrholm har Talkpool, som har huvudkontor i Schweiz och 150 medarbetare, byggt den här typen av nät i Italien, Tyskland, Portugal, Norge och håller på att bygga i Sverige.

”De senaste åren har det varit tuffa förhandlingar och inte så lätt att tjäna pengar. När det gäller internet of things är det som att det är vi som säljer spadarna i Klondike. Vi är en av få aktörer med både konkreta lösningar och kundavtal på plats.”

Lönsamheten för bolaget ligger i dag kring 5 procent på rörelsenivå. Men det finns förhoppningar om att satsningen på internet of things ska lyfta den siffran.

”Inom det här området handlar det om helt nya kunder”, säger Erik Strömstedt.

Bolaget har anlitat Remium som rådgivare för att undersöka förutsättningarna för en listning.

Tyck till