ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Lågt elpris lyser upp gruvmörker

  • ELINTENSIVT. Ett långvarigt lågt elpris kan öka investeringsviljan. Foto: Per Larsson

Gruvsektorns djupa kris har redan lett till flera konkurser och risken är att fler dukar under.
Men kollapsen för energipriserna, där elpriserna spås vara mycket låga i tio år, är ett litet ljus i mörkret.

Den globala nedgången i priserna på järnmalm och en rad andra metaller och råvaror slår hårt även i den svenska gruvnäringen. Järnmalmsproducenterna Northland Resources och Dannemora Mineral har redan gått under med mångmiljardförluster för långivare och aktieägare.

”Det är extremt besvärligt för många och risken är att det är fler bolag som tvingas kasta in handduken”, säger Martin Gavelius, chef för gruv- och metallsektorn på PWC.

Konsultjätten har just färdigställt sin årliga gruvbarometer, en undersökning bland vd:ar och finanschefer i svenska gruvbolag.

”Det är en viktig temperaturmätare. Och resultaten visar tydligt att läget förändrats dramatiskt de senaste åren”, säger Martin Gavelius.

Hur då?
”Den tidigare höga investeringsviljan är nästan helt bortblåst. Och miljö- och hållbarhetsfrågor, som tidigare var högt prioriterade, har minskat påtagligt, sannolikt för att tillståndsansökningar för nya fyndigheter är mindre intressanta”, säger Martin Gavelius.

Nu tvingas många svenska företag i branschen kämpa för sin överlevnad. Och i stället för investeringar och expansion är det kostnadsneddragningar och möjligheterna att säkra finansiering som står i fokus. Men det finns också ett ljus i gruvmörkret.

”Raset för energipriserna, olja och kol liksom el, minskar kostnaderna rejält för många gruvföretag. På grund av elöverskott förväntas elpriserna i Norden vara mycket låga under de kommande tio åren. För denna energiintensiva sektor kan det bli en räddning i ett i övrigt mycket besvärligt läge”, säger Martin Gavelius.

Tyck till