Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Kassan ser ut att sina för Fannie Mae

  • Foto: TT

Statliga amerikanska bolånejätten Fannie Mae kan komma att behöva statligt stöd igen för sin överlevnad. Jätten räddades från konkurs under finanskrisen då de amerikanska skattebetalarna pytsade in 188 miljarder dollar i Fannie Mae och kollegan Freddie Mac.

Men nu kan det vara slut med kapital i ladan igen bedömer såväl vd:n som dess övervakningsansvariga, skriver Financial Times.

Institutets kapital har sedan krisen sjunkit från 30 miljarder dollar till 1,2 miljarder. I januari 2018 bedömer chefen Tim Mayopoulos att det är dags att be om mer pengar från den amerikanska staten. Fannie Mae är en verklig jätte när det gäller att säkerställa lån.

Bolaget säkerställer nära 3 biljoner dollar i skulder.

Uttalandet kan ses som en kritik mot politikerna. Kongressen har misslyckats med att försöka att strukturera om jätten och man har inte heller lyckats strukturera om bostadspolitiken. Fannie Mae är fast i en situation som innebär att företaget inte får behålla sina vinster, vilka istället måste skickas över till den amerikanska staten.

Det gör det också omöjligt för bolaget att också lämna den federala kontrollen, skriver Financial Times. Mayopoulos ser flera alternativ till refinansiering. Men samtliga bygger på att politikerna fattar beslut om framtiden.