ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Jeb Bush kliver av valtåget

  • LÄGGER NED. Jeb Bush (R), lämnar striden om presidentposten. Foto: Matt Rourke

Jeb Bush kastar in handduken. Efter ännu ett svagt valresultat i delstaten South Carolina ger den tidigare Florida-guvernören upp hoppet om Vita huset.
Samtidigt tar Hillary Clinton ett steg närmare, efter en seger över rivalen Bernie Sanders.

Det hjälpte inte att han kallat in sin mamma. 90-åriga Barbara Bush, populär och karaktärsstark hustru till förre presidenten George H.W. Bush, gjorde flera framträdanden i South Carolina – en delstat i den amerikanska södern som banat vägen för familjens två tidigare presidenter. Ändå slutade Jeb Bush på en snöplig fjärdeplats, med 7,8 procent av rösterna.

”Jag respekterar verkligen deras beslut. Så i natt lägger jag ned min kampanj”, säger Jeb Bush vid ett anförande där han önskade att USA:s nästa president ska tillträda ämbetet som en tjänare, och inte som en härskare.

Utspelet var riktat mot Donald Trump, som säkrade en storseger i samma omröstning. ​Efter två primärvalssegrar framstår affärsmannen nu som en alltmer orubblig ledare. Omkring 33 procent av invånarna i South Carolina röstade på honom, medan Marco Rubio och Ted Cruz fick strax över 22 procent vardera.

De två kandidaterna tampas vidare om vem som ska utgöra det huvudsakliga alternativet till Donald Trump. Marco Rubio kan tänkas tjäna på att Jeb Bush nu dragit sig ur.

Ett nomineringsmöte bland demokraterna i Nevada blev under natten till söndagen en verklig rysare, då vänstermannen Bernie Sanders snabbt knappat in på Hillary Clinton. Hon har länge haft ett stor försprång, men tvingades kämpa hårt för att behålla detta.

Bernie Sanders försökte visserligen att beskriva den måttliga förlustmarginalen, han fick 47,3 procent av rösterna mot 52,6 för Clinton, som ett tecken på styrka. För Hillary Clinton var dock segern ett välkommet friskhetstecken efter nederlaget i New Hampshire. Hon leder fortfarande i opinionsmätningar i South Carolina, där demokraterna håller primärval senare denna vecka.

Republikanerna kommer i sin tur att rösta i Nevada, innan blickarna på allvar riktas mot den så kallade supertisdagen den 1 mars, då en lång rad delstater håller primärval samtidigt.

Tyck till