ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

”Brexit förödande för Sverige”

  • FICK IGENOM KRAV. Storbritanniens premiärminister David Cameron fick igenom krav på specialstatus under tuffa EU-förhandlingar. Foto: Tim Ireland

En Brexit skulle få förödande konsekvenser för svensk export och svensk ekonomi i stort.
Det säger ekonomer efter maratonförhandlingarna, som knappast har utraderat risken för ett brittiskt utträde ur EU.

På fredagskvällen nåddes en uppgörelse vid EU-toppmötet där premiärminister David Cameron lyckades uppnå specialstatus för Storbritannien. Nu väntar folkomröstning den 23 juni.

”EU har visat sig vara lyhört för den oro som finns i Storbritannien, vilket har minskat risken för en Brexit”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Men Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, håller inte med.

”Opinionen i Storbritannien är fortfarande väldigt delad. Det känns fortfarande mycket osäkert.”

David Cameron uppmanar britterna att rösta för att stanna i ett ”reformerat” EU, men en rad ministrar, däribland justitieminister Michael Gove, har valt att ”lämna” EU-sidan.

”En Brexit skulle få förödande konsekvenser för Sveriges export, inte minst för huvudstadsregionen. Storbritannien är Stockholmsregionens viktigaste exportmarknad”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmsföretagens varuexport till Storbritannien var drygt 27 miljarder kronor 2014, och har växt med 181 procent på tio år. Stora exportkategorier är läkemedel, it-produkter och finansiella tjänster.

Om Storbritannien lämnar EU är en ”omedelbar oroschock” att vänta, spår Andreas Hatzigeorgiou.

”Det är inte så att Storbritannien från dag ett kommer att införa skyhöga tullar på varor och tjänster från Europa. Men vi kommer se en period av stor oro och osäkerhet som påverkar de finansiella marknaderna, investerare och näringsliv.”

En Brexit skulle slå hårt mot hela Sveriges ekonomi – inte bara mot den direkta handeln med Storbritannien, konstaterar Anna Breman.

”Den stora effekten är att det skulle försvaga hela EU. Det behövs en massa reformer för att få högre tillväxt i EU på sikt och det arbetet kan försämras och dra ut på tiden. Och det skulle drabba Sverige eftersom vi är så extremt exponerade när det gäller handel mot hela EU.”

Ett brittiskt utträde väntas inte bara få allvarliga konsekvenser ekonomiskt, utan även politiskt. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt har flera gånger varnat för att Sverige är ”den största förloraren” om Storbritannien lämnar EU.

”Storbritannien och Sverige har legat nära varandra när det gäller att driva olika frågor i EU. Vår position i den ekonomiska politiken som euroländerna driver tillsammans skulle bli mycket svagare”, säger Anna Breman.

Även Andreas Hatzigeorgiou pekar på att Storbritannien många gånger har varit Sveriges främsta allierade.

”Det är kanske den starkaste rösten för frihandel och tillväxtvänliga reformer som vi har i Europa”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Anna Breman pekar på att Sverige, liksom Storbritannien har en relativt stor finanssektor.

Ett brittiskt utträde kan också påverka landets ställning som finansiellt centrum.

Tyck till