ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

5g dominerar mobilmässan

  • VISAR NYTT. Mobilmässan i Barcelona kommer att handla mest om uppkopplade prylar och nyheter om 5g-nät. Foto: Lluis Gene

Nyheter kring 5g och sakernas internet väntas dominera på mobilmässan i Barcelona som inleds på måndagen.
Det här är två viktiga områden för Ericsson, vars vd Hans Vestberg också lovat att avslöja nya detaljer runt samarbetet med amerikanska Cisco.

I veckan samlas världens mobilindustri i Barcelona under fyra intensiva dagar. Arrangören GSMA, med tidigare Tele 2-chefen Mats Granryd som ny generaldirektör, hoppas på besöksrekord med över 100.000 deltagare.

Positioneringen inför nästa generations mobilnät, 5g, pågår för fullt och nyheter kring detta väntas få mycket uppmärksamhet under mässan.

Svenska Ericsson har som uttalat mål att bli etta i världen på 5g, men möter hård konkurrens i form av bland annat Huawei och Nokia Siemens Networks. Och även om 5g tar alltmer av mobilindustrins fokus ligger tekniken fortfarande en bra bit framåt i tiden.

Det mesta pekar på att de första kommersiella 5g-näten kommer 2020. Men genombrottet kommer att gå fort om man ska tro Ericsson, som spår att det finns 150 miljoner 5g-abonnemang i slutet av 2021.

Ett färskt strategiskt samarbete mellan Telia Sonera, som också är på plats i Barcelona, och Ericsson har dock som mål att redan under 2018 erbjuda 5g-tjänster åt kunder i Stockholm och Tallinn.

Men för Ericssons del ligger marknadens fokus på ett annat strategiskt samarbete – nämligen det med amerikanska jätten Cisco som presenterades i november. Samarbetet gäller ip-teknik och väntas ge företagen ökade intäkter på minst 1 miljard dollar vardera från och med 2018.

I samma veva kunde Dagens industri avslöja att Cisco, enligt Di:s källor, under en längre tid velat köpa Ericsson. Det här har dock hittills dementerats av båda företagen.

På måndagen ska Cisco, vars vd Chuck Robbins också är på plats i Barcelona, och Ericsson ge nya detaljer kring sitt samarbete.

Förutom 5g kommer även sakernas internet, internet of things, att vara i fokus på mobilmässan. Utvecklingen när det gäller uppkopplade maskiner, fordon och vitvaror väntas gå snabbt de närmaste åren.

Telia Sonera och konsultbolaget Arthur D. Little spår i en färsk rapport att intäkterna från sakernas internet växer med 17 procent per år till 2020. Det skulle i så fall innebära att enbart den nordiska marknaden för sakernas internet omsätter över 100 miljarder kronor 2020 och att den då består av 150 miljoner uppkopplade och kommunicerade saker.

Ett svenskt företag som gjort ett rejält avtryck i mobilindustrin det senaste året är Fingerprint Cards. Biometribolaget har blivit en dominant på marknaden för fingeravtryckssensorer och ska i Barcelona visa upp en ny lösning där sensorn placerats under displayglaset på telefonen. Konkurrenssituationen har varit omdebatterad på aktiemarknaden och på plats i Barcelona finns både Synaptics och Goodix – som Fingerprints vd Jörgen Lantto själv pekar ut som de största hoten.

Barcelona väntas bjuda på en rad nya mobillanseringar. Sydkoreanska LG och Samsung tjuvstartade redan på söndagen med att lansera nya flaggskeppsmodeller.

Bland de näringslivsprofiler som ska tala i Barcelona sticker Facebooks vd Mark Zuckerberg ut som det stora dragplåstret men även Intels vd Brian Krzanich, China Mobiles ordförande Shang Bing, Qualcomms vd Derek Aberle och Fords vd Mark Fields är på plats.

Tyck till