ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Snöpligt slut i Alfa Laval

  • VID UTGÅNGEN. Lars Renström lämnar Alfa Laval efter tolv år som vd. Foto: Håkan E Bengtsson

Verkstadskoncernen Alfa Laval föll fall platt efter rapporten på svagare utsikter.
Aktien rasade med över 12 procent.

För Lars Renström, som nu lämnar koncernen efter tolv år på vd-stolen, blev det en bitter sorti. Alfa Laval tog nämligen upp stafettpinnen med svagare utsikter bland industribolagen. Under förra veckan var det Atlas Copco som agerade sänke på samma grunder. Efterfrågan bland industribolagen viker.

Alfa Lavals fjärde kvartal blev en blandad kompott. Orderingången som uppgick till 9,1 miljarder kronor var som väntat lägre än ifjol. Den sjönk med 11 procent. Detta på grund av en puckeleffekt i samband med en omvärdering av den orderstock som förvärvades av norska Frank Mohn under 2014.

Bolagets orderstock är alltjämt på en hög nivå och där merparten ska levereras under 2016. Det väntas bidra till att upprätthålla en hög försäljning även i år. För 2015 ökade omsättningen med 13 procent till en rekordnivå strax under 40 miljarder kronor.

Under fjärde kvartalet ökade omsättningen marginellt jämfört med samma period ifjol. Det låg i förväntningarna. Värre var det med lönsamheten som inte levde upp till marknadens förväntansbild. Rörelsemarginalen sjönk från 18 till 16,2 procent.

Bidragande var affärsområdet Equipment som utgör ungefär en fjärdedel av den totala omsättningen. En högre andel försäljning av komponenter till OEM-kunder, där lönsamheten är lägre satte press.

Ett av de få positiva inslagen i rapporten var annars den nordamerikanska marknaden. Den växte tack vare ett antal stora basorder inom olja och gas. I Asien var utvecklingen blandad. Efterfrågan var avvaktande i Kina men ökade i Indien, Japan och Sydkorea. I Sydamerika var efterfrågan svag, kopplat till Brasilien vars ekonomi påverkas hårt av nedgången inom olja och gas.

Ni spår svagare orderingång, vad beror det på?
”Vi väntar oss färre stora order under första kvartalet. Vi har haft en bra efterfrågan på pumpsystem drivet av nya utsläppsregler en period. Den väntas avta för att återhämta sig senare i år”, säger Lars Renström.

Hur påverkas ni av lägre investeringar inom olja och gas?
”Påverkan ska inte överdrivas, den står för 15 procent av den totala verksamheten. Efterfrågan från raffinaderier och petrokemi är dessutom god. Vår verksamhet påverkas i högre grad av ökad efterfrågan på livsmedel och läkemedel.”

Vad är du mest nöjd med under din tid som vd?
”Vi har gjort en fantastisk resa sedan vi noterades på börsen 2002. Bolaget har blivit tre gånger större sett till börsvärde. Det är ett bevis på att vår förvärvsstrategi fungerat. Framförallt så gav förvärvet av Aalborg industrier 2010 oss möjlighet att växa inom marint och offshore”, säger han.

Alfa Laval
Oktober-december
Mkr 2015 2014
Omsättning 9422 10509
Rörelseresultat* 1751 1938
Resultat efter skatt 1390 1175
Vinst/aktie, kronor 2,22 2,15
Eget kap/aktie, kr 43,92 41,01
Utdelning/aktie, kr  4,25 4
*Rörelseresultat före avskrivningar
Tyck till