ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Jan Åke Jonsson: "Väldigt märkligt"

  • Foto: Magnus Gotander/TT

Efter ännu ett åtal, den här gången för grovt försvårande av skattekontroll, är Saab Automobiles förre vd Jan Åke Jonsson starkt kritisk till utredningen.

"Det är en sorglig historia hur den här förundersökningen bedrivs. Det finns ny information som åklagaren helt har ignorerat”, säger han.

Åtalet är det andra som gäller det import- och återförsäljaravtal som Saab Automobile upprättade för Ukraina med ett företag på Cypern, Dukelevel Holdings. Det undertecknades den 23 mars 2011 och innebar att cirka 30 miljoner kronor kom in till Saab Automobile. Enligt åklagaren Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, var avtalet en bluff. Redan i september i fjol åtalades därför Jan Åke Jonsson och Saab Automobiles förra chefsjurist Kristina Geers för grovt osant intygande.

”Vi fick ett förundersökningsprotokoll som gällde osant intygande. Det var en hel bibba papper, cirka 400 sidor, som vi gavs tillfälle att svara på. För min del ansåg och anser jag att jag är helt oskyldig”, säger Jan Åke Jonsson.

Men affären med Dukelevel Holdings ledde i går till ännu ett åtal, nu mot fem personer i Saab Automobiles ledning.

”Efter någon månad kom det en ännu tjockare bunt papper, cirka 700 sidor, men det nya handlade mest om en massa bilagor. Det fanns ingen ny information. Däremot handlade misstanken nu om grovt försvårande av skattekontroll. Jag, som aldrig har varit med om något sådant här tidigare och tycker att processen är väldigt märklig.”

Jan Åke Jonsson minns inte alla detaljer kring avtalet, eftersom det skrevs för snart fem år sedan. Han var heller inte själv med i förhandlingarna, men som firmatecknare gav han tillstånd till att hans namnteckning användes.

”Det var inget konstigt med det. Det var personer jag litade på och som aldrig gjort något felaktigt tidigare.”

Jan Åke Jonsson avslöjar också att det under förundersökningens gång har kommit in ny information som förklarar avtalet med Dukelevel Holdings.

”Informationen visar hur det var tänkt att fungera och hur upplägget var och i mina ögon är detta ett helt okej avtal. Men åklagaren har valt att inte ta med denna nya information i förundersökningen.”

Vad borde Olof Sahlgren ha gjort?

”Om han ifrågasätter den nya informationen borde han åtminstone ha undersökt den och inte bara ignorerat den.”

Jan-Åke Jonsson ifrågasätter hela processen.

”Dels har den pågått i tre år, dels blir jag som upplever mig som en hederlig person inte trodd i förhören. Det ställs mest anklagande frågor. Man tror att det ska skötas objektivt, men så känns det inte. Men jag har varit öppen och svarat på allt jag minns.”

Han har inte heller underrättats från åklagare Olof Sahlgren eller EBM om att åtal har lämnats in till Vänersborgs tingsrätt.

”Jag fick veta det genom att du ringde. Så var det förra gången också. Det är lite konstigt, minst sagt.”

Tyck till