ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Strid in i det sista

  • FIGHTER. ”Jag kommer att kämpa för Storbritannien”, sa premiärminister David Cameron när han på torsdagen anlände till Bryssel. Här med toppmötets ordförande Donald Tusk. Foto: Yves Herman

Förhandlingarna om Storbritanniens nya EU-villkor pågick in i det sista inför toppmötet som startade på torsdagskvällen.
Nya siffror om EU-invandring ökar pressen på premiärminister David Cameron att komma hem med resultat.

Det finns två knäckfrågor i förhandlingarna.

Frankrike säger nej till ökat skydd för London Citys finanssektor eftersom man anser att det skulle innebära ett brittiskt veto och bromsa euroområdet.

Bland annat Polen och Ungern säger nej till en brittisk nödbroms för stöd till EU-medborgare som arbetar i Storbritannien.

Det handlar främst om möjligheten att skicka hem barnbidrag, vilket 37.000 personer gör i dag. Östeuropéerna vill att de nya reglerna inte ska gälla dem som i dag bor i Storbritannien.

”Frågan är hur länge nödbromsen ska gälla och om den ska införas omedelbart. Storbritannien anser att man redan kvalificerar för att dra i nödbromsen och vill kunna använda den i uppemot sju år”, säger EU-forskaren John Springford på tankesmedjan Centre for European Reform i London.

Omstritt är även David Camerons krav att ändringarna ska skrivas in i Lissabonfördraget. Det är inte med i utkastet till överenskommelse, uppger dagstidningen The Guardian med hänvisning till en läckt kopia.

Ny invandringsstatistik sätter ytterligare press på den brittiska regeringen.

I fjol ökade antalet EU-medborgare som arbetar i landet med 215.000 till 2,04 miljoner personer. Ungefär hälften kommer från Västeuropa, resten från de nyare medlemsländerna i öst.

Trots det minskade arbetslösheten med 14.800 personer i januari till den lägsta nivån på tio år.

John Springford säger att det är ”nästan omöjligt” att argumentera för att invandringen har påverkat Storbritannien menligt.

”Migranterna bidrar mer till skatter än vad de får tillbaka.”

Sverige är berett att acceptera en kompromiss om det krävs för att nå en uppgörelse, sa statsminister Stefan Löfven till EU-nämnden på onsdagen, enligt nyhetsbyrån TT.

David Cameron väntas också ha stöd från övriga Norden, nyckellandet Tyskland samt grannländerna Irland, Nederländerna och Belgien. Däremot kan vänsterregeringarna i Italien och Grekland sätta sig på tvären.

Målet är att få ett resultat till en ”engelsk frukost” på fredagsmorgonen. Mötet kan dock vid behov förlängas till lördagen, uppger diplomater för The Guardian.

Väntar man till toppmötet i mars blir det ingen brittisk folkomröstning i juni som planerat.

Tyck till