ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Proppen gick ur oljemetropolen

  • NY BOTTENNIVÅ. Stavanger och hela Rogaland har levt gott på oljan i fyra decennier och klarat de vanliga konjunktursvängningarna. Det som händer nu är något annat och ingen vet vad det nya normala är när oljan inte ens når 40 dollar fatet. Foto: Joey Abrait

  • NY BOTTENNIVÅ. Stavanger och hela Rogaland har levt gott på oljan i fyra decennier och klarat de vanliga konjunktursvängningarna. Det som händer nu är något annat och ingen vet vad det nya normala är när oljan inte ens når 40 dollar fatet. Foto: Joey Abrait

  • FICK GÅ. Städaren Bente Winsth arbetade på en oljeplattform.

  • PÅ JAKT. Mohim Uddin förlorade jobbet i oktober och lusläser platsannonserna.

  • STÅR TOMT. Siemens gamla lokaler i industriområdet Forus utanför Stavanger har stått tomma sedan i juli. I dag finns två små konsultföretag i det 5 800 kvadratmeter stora huset.

  • GOD FÅNGST. Fiskenäringen växer fortfarande och kan ge fler jobb i framtiden.

Ingenstans i Norge märks effekterna av oljeprisfallet lika tydligt som i området runt Stavanger.
Arbetslösheten har gått från landets lägsta till dess högsta och över 32.000 oljejobb har försvunnit det senaste året.

Det är ingen slump att Stavanger blev den norska oljehistoriens epicentrum. 32 mil utanför kusten ligger Ekofisk, det gigantiska fält som det amerikanska oljebolaget Phillips Petroleum snubblade över 1969 i jakten på det svarta guldet.

Stavanger krävde att få bli huvudsäte för den norska oljeindustri som skulle bygga välfärdsstaten. Sedan dess har utvecklingen i regionen Rogaland varit stark – tills för ett och ett halvt år sedan, när oljepriserna började falla.

Ingen förstod först vad som var på väg att hända. Den som är van vid råvaror har upplevt rejäla konjunktursvängningar förr. Men för ungefär ett år sedan började det bli tydligt att det här inte var någon tillfällig nedgång.

Det senaste året har över 32.900 oljearbetare varslats i Rogaland. Det är ungefär lika många jobb som fanns i hela regionen för 20 år sedan. Under mitten av 1990-talet, senast Rogalands oljeindustri upplevde en rejäl nedgång, försvann 3.800 oljejobb i regionen på två år.

”Det var omställningsprocesser, men de var inte lika brutala”, säger Sten Ove Jensen som då arbetade på personalavdelningen på ett oljebolag.

I dag arbetar han på oljefacket Industri Energi. Han berättar om dagarna runt jul, då det kunde komma fyra telefonsamtal om nya varsel på en dag.

Nu hålls den första jobbsökarkursen i det tillfälliga kontoret i Stavanger för oljearbetarna som har fått gå vid nedskärningarna. I slutet av månaden ska en särskild utbildning hållas för att hjälpa fackrepresentanter som står mitt i krisen. Båda fylldes i rekordfart.

Bente Winsth fick sparken för lite mer än ett år sedan. Hon arbetade med städning på en av oljeplattformarna i Nordsjön utanför Stavanger. Bente Winsth beskriver det som ett slag i ansiktet. Hon bara lade sig på soffan. Det finns fortfarande dagar när det är det enda hon vill göra, inte minst när tidningarna publicerar svarta rubriker om nya nedskärningar.

”Du påverkas så mycket. Ska jag vara glad i dag, ska jag vara ledsen?”, undrar hon.

Ur ett svenskt perspektiv är regionens arbetslöshet på 4,9 procent en drömsiffra. Inte ens när läget var som bäst innan finanskrisen lyckades den svenska arbetslösheten sjunka ned till 5 procent. Men Rogaland har gått från närmast obefintlig arbetslöshet till Norges högsta.

De senaste 15 åren har oljepriset i princip bara rusat rakt upp. I samband med finanskrisen störtdök priset visserligen men gick från toppen till botten på lite mer än ett halvår innan priset vände upp igen. Sedan var det en snabb resa upp mot över 110 dollar fatet igen. Klondike-stämning, som de beskriver det i Stavanger.

”Offshoreverksamheten har bara stigit mot himlen. Alla som ville ha jobb kunde få jobb”, säger Sten Ove Jensen.

Att aldrig ha sökt ett jobb är inget ovanligt, särskilt inte för dem som har valt en utbildning med inriktning mot oljeindustrin. I decennier har människor plockats rakt ur skolan in till arbetsplatserna på plattformarna i Nordsjön och bland underleverantörerna i Vestlandet. Så kom smällen, som över en natt.

”Som att köra in i en vägg. Marken försvann”, beskriver Sten Ove Jensen det.

Efterdyningarna har börjat synas i regionen. Än så länge verkar resten av Norge ha klarat sig, men i Rogaland börjar jobben försvinna också utanför oljesektorn samtidigt som bostadspriserna har stagnerat. Människor vågar inte satsa på en sådan investering när ingen vet hur lång tid det dröjer innan oljepriset återhämtar sig.

”Det tynger hela Vestlandet. Spridningseffekterna tror jag inte att man har sett än, vad det betyder för de små samhällena. Det är jag bekymrad för”, säger Leif Gunnar Rottem, kurskoordinator på Industri Energi.

En oro bland företagen är att den kvalificerade arbetskraften, inte minst ingenjörerna, ska lämna branschen. Enligt den norska oljemyndigheten ska fältet Ekofisk fortsätta pumpa in pengar i den norska välfärdsstaten i minst 35 år till. Samtidigt som flera hundra ansökningar kommer in för varje jobbannons i Stavanger törstar Nordnorge efter arbetskraft. Här växer it-sektorn och skriker efter ingenjörer.

Kanske blir det där Mohim Uddin från Dubai hamnar. På den svenska arbetsmarknaden skulle han vara en drömkandidat, ingenjören som läst in en examen i civilekonomi och gärna skulle bli lärare om han kunde hitta ett sätt att finansiera studierna. Men i Norge går han nu lottlös.

”Jag börjar tappa tron på oljeindustrin”, säger han.

Officiellt har Mohim Uddin varit arbetslös sedan oktober. Innan dess var han arbetsbefriad efter fem år i den norska oljeindustrin. Många av hans kollegor som fick sparken redan 2014 är fortfarande arbetslösa. Det första han gör när han går upp på morgonen är att lusläsa de norska tidningarna efter besked om nya varsel.

”Det verkar inte finnas ett ljus i tunneln. Har jag investerat all min tid och energi i onödan?”, undrar han.

”Jag försöker att inte gräva ned mig i de mörka tankarna.”

Tyck till