ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Gessle förlorade mot Tylösun

  • FÖRLORADE. Per Gessle och hans Hotel Tylösand fick inte rätt mot Tylösun. Foto: JESSICA GOW

Patent- och registreringsverket avslår Hotel Tylösands protest mot att ett annat bolag vill registrera varumärket Tylösun.
Det lönsamma hotellet ägs av Per Gessle och Björn Nordstrand.

Artisten Per Gessles Hotel Tylösand har förlorat en varumärkestvist i Halmstad. Trots protester från Hotel Tylösand får ett annat bolag behålla varumärket Tylösun.

”Vi har ett starkt varumärke och anser att detta inkräktar på vårt namn”, säger Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand som ägs av Tylösandskompaniet.

Patent- och registreringsverket anser dock inte att varumärket Hotel Tylösand är ”väl ansett” eller att det genom användning skulle ha fått förstärkt känneteckenskraft. Därmed har deras prövning enbart avsett huruvida det finns risk för förväxling av varumärkena.

Enligt företrädare för Patent- och registreringsverket finns det ingen risk för att varumärkena kan förväxlas på grund av att de ger olika associationer. De håller dock med om att orden låter lika.

Enligt Elisabeth Haglund finns det risk för missförstånd bland kunderna eftersom Hotel Tylösands befintliga och Tylösuns tilltänkta verksamhet omfattar skönhetsbehandlingar.

”Vi har ett stort spa som är en viktig del av vårt varumärke”, säger hon.

Hotel Tylösands höga lönsamhet beror på konferenser, spa och en stark sommarsäsong.

Tylösandskompaniet ägs, genom bolag, till 50 respektive 40 procent av Per Gessle och finansmannen Björn Nordstrand. 2014 omsatte bolaget nära 180 miljoner kronor.

Under 2015 firade ägarduon 20 år som hotellägare  med en utdelning på 20 Mkr. Den totala utdelningen för de senaste tio åren uppgår till 148 Mkr.

I dagsläget är Tylösun inte ett registrerat varumärke. Företagaren som har vunnit rätten till namnet, och som avser att öppna en skönhetssalong, har ännu inte bestämt sig för om varumärket ska registreras.

Tyck till