ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bo Lundgren: ”Sundström är en bra ordförande”

  • GER STÖD. Bo Lundgren blir under våren ordförande för Sparbankernas Riksförbund. Foto: Hanna Wemmenhag

Bo Lundgren, som inom kort blir ordförande för sparbankenas intresseorganisation, uttrycker ett starkt stöd för Swedbanks ordförande Anders Sundström.
”Jag har personligen stort förtroende för honom som ordförande”, säger han.

Bo Lundgren, före detta riksgäldsdirektör och tidigare partiledare för Moderaterna, får utökat ansvar inom sparbanksrörelsen.

I dag är han ordförande för Sparbanksstiftelsen Öresund, som äger drygt en miljon aktier i Swedbank, motsvarande 0,11 procent av aktiekapitalet, och som även har 26 procent i Sparbanken Skåne.

Till våren blir han även ordförande i Sparbankernas Riksförbund som samlar ett sextiotal banker, är sparbankernas och sparbanksstiftelsernas intresseorganisation och förhandlar med Swedbank om frågor som det gemensamma it-systemet.

I likhet med Lennart Haglund, som till våren väntas bli ordförande i Sparbanksgruppen, som samlar sparbankerna och stiftelsernas 9-procentiga ägande i Swedbank, går Bo Lundgren till Anders Sundströms försvar.

”Jag har personligen stort förtroende för Anders Sundström som styrelseordförande för Swedbank. Bilden som gör gällande att ett socialdemokratiskt kotteri skulle styra banken stämmer inte”, säger moderaten Bo Lundgren.

”Det som Swedbank har levererat i samarbetet med Sparbankerna gör bland annat att jag tycker att han är en bra ordförande.”

Anders Sundström sanktionerade de omfattande fastighetsaffärer som Di har rapporterat om. Hur påverkar det ditt förtroende för honom?
”Det här har Anders själv sagt inte är lyckligt. Alla kan göra misstag. Detta är inte det väsentligaste. Det väsentligaste är att man rättar till det på ett bra sätt. Man måste också ha ett erkännande för hur banken sköts. Banken har gått väldigt bra i många avseenden.”

Swedbank offentliggjorde bankens polisanmälan mot vd:n Michael Wolf först efter Di:s avslöjande. Och först då sa ordförande att polisanmälan spelade roll för tidpunkten när vd sparkades.

Tycker du att sättet som Michael Wolf fick gå på var gott ledarskap?
”Som exempel på kommunikation tillhör det inte de bättre exemplen. Det hade kunnat skötas bättre.”

Var det rätt att sparka vd:n?
”Det är styrelsens uppgift att svara på.”

Anders Sundström hävdar att en icke tillfredsställande kund- och medarbetarnöjdhet var den främsta orsaken till att vd:n sparkades. Men bankens tillförordnade vd Birgitte Bonnessen säger samtidigt att banken inte har stora problem med sin nöjdhet.

Litar du på att kund- och medarbetarnöjdheten var en viktig anledning till att Michael Wolf fick gå?
”Jag är övertygad om att man har goda motiv för att göra ett skifte på vd-posten. Jag tror att nöjdheten är en av anledningarna till att han fick lämna Swedbank”, säger Bo Lundgren.

”Jag får utgå från att styrelsen, som gör ett bra jobb under ledning av Anders Sundström, har gjort en bra bedömning.”

Tyck till