ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Anders Högerstrand: Märkligt tillskott i Swedbank

Trenden är tydlig – andelen kvinnor i börsbolagens styrelser fortsätter öka. Det är viktigt och positivt men det allra viktigaste är att valberedningarna beaktar kompetensen vid styrelserekryteringar.

För det är skillnad på kompetens och kompetens. Ett tydligt exempel på det är Handelsbankens och Swedbanks förslag på nya ledamöter till sina styrelser.

Handelsbanken föreslår Kerstin Hessius till sin styrelse. Givet hennes erfarenheter är hon en drömrekrytering för en bank. Kerstin Hessius är vd för tredje AP-fonden men har tidigare varit både vd för Stockholmsbörsen och vice riksbankschef.

Samtidigt nominerar Swedbank en sidsteppad underchef från Volvo Cars, Bodil Eriksson. Hon förlorade sitt jobb som kommunikationsdirektör i Volvo Cars koncernledning 2013 och förflyttades till en position som vice vd med ansvar för kommunikation för Volvo Cars verksamhet i USA.

Motiveringen till att Bodil Eriksson nomineras är sannolikt hennes erfarenhet från konsumentindustrin behövs i styrelsen. Tack vare relativt täta jobbyten har hon hunnit vara kommunikationsdirektör på bland annat Axfood, SCA och Apoteket Hjärtat.

Men valet framstår ändå som märkligt. Swedbanks sedan tidigare relativt svaga styrelse hade behövt en styrelsemedlem med erfarenhet från betydligt tyngre befattningar i konsumentindustrin, gärna en tidigare börs-vd.

Även om Swedbanks rykte är befläckat hade valberedningen nog lyckats med en sådan rekrytering om den verkligen hade försökt, för att sitta i styrelsen för en storbank är attraktivt.

Kanske föll valet på Bodil Eriksson för att bankens ordförande Anders Sundström visste vad han fick. Bodil Eriksson satt så sent som 2014 i Coop Sveriges styrelse tillsammans med Anders Sundström och i början av karriären var hon kommunikationschef på Folksam.

Tyck till