ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sundström följde advokaternas råd

Det var externa advokater som rådde ordförande Anders Sundström att inte informera övriga styrelsen om anmälan mot vd Michael Wolf.
Det uppger Swedbank för Di, och tillbakavisar samtidigt Michael Wolfs spekulationer i att det är han själv som är Anders Sundströms visselblåsare.

När Anders Sundström polisanmälde Swedbanks dåvarande vd Michael Wolf valde han att inte direkt informera övriga styrelsen om anmälan. Först tre dagar senare, efter styrelsen beslutat att sparka vd:n, berättade han för styrelsekollegorna.

Anders Sundström har hävdat att han enligt yppandeförbudet i marknadsmissbrukslagen var förbjuden att berätta om anmälan för någon, inte ens övriga styrelseledamöter. Men det stämmer inte, sade vice chefsåklagaren på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, Gunilla Sandblom, i måndagens upplaga av Di.

”Enligt min bedömning så finns det inget i den här paragrafen som hindrar honom från att informera styrelsen om anmälan”, sade hon.

Enligt ett uttalande från Swedbanks pressavdelning var det två advokater från advokatbyrån Nordia Law som gav Anders Sundström rådet att inte direkt informera övriga styrelseledamöter om anmälan.

”Styrelsens ordförande Anders Sundström fick rådet av advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger, som anlitats i ärendet, att avvakta med att meddela styrelsen till dess åklagaren bekräftat att det inte kunde skada utredningen”, skriver Swedbanks tillförordnade presschef Claes Warrén i ett mejl till Di.

”Detta till följd av att de syften som bär upp röjandeförbudet syftar till att information inte ska spridas. I det mycket speciella fallet där personen i fråga har en ledande befattning i bolaget gjorde advokaterna den bedömningen”, skriver han vidare.

Först på måndagen kontaktade Swedbank Ekobrottsmyndigheten med frågan om det gick bra att informera styrelsen om anmälan, och fick då svaret att det gick bra.

Under måndagen träffade Swedbanks ordförande Anders Sundström både ägare och personal, men inget av mötena resulterade i ytterligare information om vad anmälan mot Michael Wolf gäller.

Däremot hävdar Swedbank i ett brev till sina anställda, som SvD har tagit del av, att det inte är Michael Wolf själv som var den visselblåsare som slog larm om de misstänkta oegentligheterna, något som han själv har spekulerat i under en intervju med Di.

Uppgiften bekräftas av Swedbanks pressavdelning.

Under mötet med bankens anställda fick Anders Sundström även frågan varför bankens storbolagschef Magnus Gagner-Geeber sparkades i december. Anders Sundström svarade då att det inte går att ha en sådan position i banken om man inte har en ”sund och ordnad ekonomi”, uppger källor för Di.

Uttalandet bekräftas av Swedbanks pressavdelning. På vilket sätt Magnus Gagner-Geeber inte skulle ha en sund och ordnad privatekonomi är oklart, men klart är att han har haft en omfattande privat fastighetsverksamhet tillsammans med bankens finansdirektör Göran Bronner.

Tyck till