ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Skakigt pund inför EU-mötet

  • Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Tim Ireland

Risken för ett brittiskt EU-utträde skakar pundet inför toppmötet som startar på torsdag.
Samtidigt försöker EU-ledarna intensivt sy ihop ett avtal som både övriga EU och britter accepterar.

Pundet har den senaste veckan svängt mer mot euron än på nära fem år, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, men stärktes på måndagen.

Richard Falkenhåll, valutaanalytiker på SEB, är hoppfull att en lösning nås på EU-toppmötet och att det blir en brittisk EU-omröstning i juni.

”Jag tror att pundet går svagare fram till omröstningen, särskilt om det pekar mot att britterna vill lämna EU. Det är inte logik utan känslor som styr.”

Sedan kan pundet vända uppåt igen.

”På längre sikt tror jag att pundet repar sig medan jag är mer osäker på euron. Problemen är kvar i euroområdet. Det har inte hänt så mycket sedan förra eurokrisen mer än att ECB har köpt upp statspapper.”

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar för att rädda en överenskommelse. Både premiärminister David Cameron och EU:s toppmötesordförande Donald Tusk träffade på måndagen Frankrikes president François Hollande, som motsätter sig skydd för finansbranschen i London City.

David Cameron ställde på måndagen in tisdagens möte med EU-parlamentet. I stället ska han bara träffa parlamentets gruppledare.

”Premiärministern har blivit feg. Han vet att hans överenskommelse är miserabel”, säger Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga Självständighetspartiet Ukip, enligt EU-sajten Politico.

Tyck till