close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Allt om Swedbankhärvan

Uppdaterad 2016-04-20 10:32. Publicerad 2016-02-15 11:31

Michael Wolf Foto: Jesper Frisk

Skandalomsusade fastighetsaffärer, granskningar från Finansinspektionen, en storbanksvd som plötsligt får sparken och blir polisanmäld av sin egen styrelseordförande. Och nu en styrelseordförande som inte får förnyat förtroende av valberedningen.
Här kan du läsa allt om Di:s avslöjanden i Swedbankhärvan.

I slutet av september förra året avslöjar Di att Swedbanks finanschef Göran Bronner och storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber byggt upp ett mindre fastighetsimperium vid sidan av sina toppjobb på storbanken. På ett år har de köpt fastigheter för mer än 75 miljoner kronor till sin gemensamma koncern.

Annons:

Vd Michael Wolf försvarar först sina toppchefer och säger att affärerna hanterats internt. Bara en månad senare backar han i ett internt meddelade och säger att reglerna ska skärpas. Till Di bekräftar han att han varit fullt informerad om fastighetsaffärerna. Samtidigt meddelar Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber att de kommer att sälja av delar av fastighetsinnehaven.

Men i december slutar Magnus Gagner-Geeber plötsligt med omedelbar verkan. I en intervju med Di förnekar Michael Wolf att det skulle bero på fastighetsaffärerna men säger att storbolagschefen förbrukat förtroendet och att affärerna aldrig borde ha godkänts.

Vid årsskiftet inleder Finansinspektionen en särskild granskning av Swedbank med anledning av Di:s avslöjanden om toppchefernas fastighetsaffärer. Samtidigt kan Di berätta om en tidigare FI-undersökning kommit fram till att Swedbank brutit mot reglerna kring intressekonflikter i samband med Göran Bronners privata affärer.

Samtidigt som Michael Wolf presenterar fjolårets sista kvartalsrapport i början av februari gör uppgifter gällande att även Göran Bronner kan vara på väg bort från storbanken.

Istället kommer skrällen – Swedbanks styrelse ger Michael Wolf sparken med omedelbar verkan. Kopplingar dras genast till de kritiserade fastighetsaffärerna som Wolf godkänt.

Själv hävdar Anders Sundström att fastighetsaffärerna varit av mindre betydelse under en telefonkonferens tillsammans med Birgitte Bonnesen, Sverigechefen som blir tillförordnad vd. Istället ska Michael Wolf ha sparkats för att Swedbank behöver ”ett nytt ledarskap” för att förbättra kundnöjdheten.

På en direkt fråga om det finns fler skelett i garderoben svarar Anders Sundström nej. Det visar sig inte vara sant. Bara ett par dagar senare kan Di avslöja att Swedbank polisanmält Michael Wolf till Ekobrottsmyndigheten.

Enligt Anders Sundström ska en visselblåsare ha slagit larm om att Michael Wolf kan ha brutit mot marknadsmissbrukslagen. Michael Wolf ställer sig helt oförstående till anmälan och säger att det är han själv som larmat om problem med nya regler för hans kapitalförvaltning.

"Det är jag som är visselblåsaren", säger han i en intervju med Di.

Valberedningen föreslår först omval av hela styrelsen, inklusive Anders Sundström till ordförandeposten, när kallelsen till årsstämman skickas ut i februari. En knapp vecka innan stämman dras förslaget tillbaka efter ett ägarmöte. Valberedningen säger sig ha blivit överraskad över hur lite stöd det fanns för Anders Sundström bland ägarna.

Samma veckan kan Di avslöja att det amerikanska rådgivningsbolaget Institutional Investor Services, ISS, skickat ut ett råd till sina medlemmar om att inte bevilja Anders Sundström och Michael Wolf ansvarsfrihet vid årsstämman. De svenska storägarna sluter däremot upp bakom den avgående ordföranden.

Det skulle visa sig otillräckligt. Kanske var det du utländska ägarna, som kontrollerar drygt 40 procent av aktierna i Swedbank, som blev droppen. Varken Anders Sundström eller Michael Wolf beviljas ansvarsfrihet. Därmed kan de hållas personligt ansvariga och stämmas för att eventuellt ha orsakat Swedbank ekonomisk skada.

Övriga styrelsen får ansvarsfrihet och valberedningens förslag godkänns. Därmed blir Lars Idermark ny tillfällig ordförande för Swedbank. I måndags kunde Di avslöja att han, liksom övriga styrelsen, varit informerade om toppchefernas fastighetsaffärer – någonting som storägarna inte blivit informerade om.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Dometic Group 3,56 63,95
Lifco B 3,55 253,80
Industrivärden C 3,44 153,50
Fingerprint Cards B -2,46 110,80
H&M B -2,31 262,30
Axis -1,10 385,60
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,41% 22 909,54
FTSE 100 Index 0,31% 6 838,05
Dax 30 0,55% 10 587,77
CAC 40 0,80% 4 441,87
Dow Jones Industrial Average -0,29% 18 395,40
NASDAQ Composite 0,13% 5 218,92
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)