ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Öppnade för ny ordning

  • INRUTAT. Tommy Nygren, ägare till Fönsterspecialisten och Holmlunds måleri, brinner för fönster, något han gjort allt sedan han startade i yrket som målarlärling. Foto: Camilla Andersson

Tommy Nygren har styrt Holmlunds måleri under mottot ordning och reda. Med samma arbetssätt exploderade plötsligt omsättningen i förvärvade Fönsterspecialisten. För att inte hindra fortsatt tillväxt tog entreprenören ett kliv tillbaka från vd-posten.

”Är det något jag är bra på så är det att inse mina begränsningar. De instrument jag hade räckte inte längre till för att fortsätta utveckla Fönsterspecialisten”, säger Tommy Nygren, ägare till Holmlunds Måleri, där han även är vd, och Fönsterspecialisten.

Den senare har vuxit med 255 procent sedan 2010 och blev Gasellföretag i höstas igen, för tredje gången. I år beräknas bolagets omsättning växa med ytterligare 20 procent och landa på 125 Mkr.

Allt startade dock med Holmlunds måleri som Tommy Nygren tog över 1988 efter att som anställd ha jobbat 12 år i företaget.

”Det första beslut jag drev igenom med mina dåvarande kolleger var att satsa på fönsterrenovering för att motverka vinterarbetslöshet”, säger han.

Under flera år hade måleriet samarbete med Fönsterspecialisten, som i dag enbart säljer och installerar nya fönster men då också renoverade fönster.

”Jag hade aldrig för avsikt att köpa fönsterbolaget. Men de hade haft tungt med ekonomin, och så tyckte de att jag hade så bra ordning och reda på mitt eget bolag och undrade om jag ville köpa”, säger han.

Tommy Nygren i sin tur ville inte tappa samarbetet och tog över 2007, lagom till finanskrisen ett år senare och med en målbild att öka omsättningen i Fönsterspecialisten till 25–30 Mkr från de 12 Mkr som bolaget då omsatte.

Mycket i fönsterbolaget hade handlat om att fixa och trixa och lösa problem när de uppstod menar Tommy Nygren.

”Det fanns ingen välordnad struktur.”

Han började sätta upp en struktur med rätt saker och rätt personer på rätt plats efter samma modell som han jobbat med i måleriet. Samtidigt fick bolaget stora nationella kontrakt med Trafikverket och Luftfartsverket och det gick framåt, trots finanskrisen.

”Jag hann inte tänka färdigt så var Fönsterspecialisten uppe i 45 Mkr. Och då räckte inte Holmlunds ordning och reda till längre. Jag insåg att det inte kommer att fungera, jag drev två företag och hade egentligen ingen superbra bas för en sådan tillväxt: varken för att passa telefon eller för att fixa löner för personalen som blev allt fler. Vår kamrer Martha Ögren Lindström skötte det kamerala för båda bolagen på halvtid.”

”Det var som att vi började småjogga lite grann, sedan åkte vi moped, och plötsligt var vi en Ferrari i stadstrafik.”

2011 tog han in konsulten Maria Nilsson som påbörjade arbetet med att se över Fönsterspecialisten under rubriken ”Från fixa och trixa till ordning och reda”. De gjorde en analys av vad som fungerade bra och dåligt i bolaget.

”Resultatet visade att vi jobbade för mycket med att lösa problemen när de uppstod, och måste få en struktur för att istället undvika problemen.”

Beslutet blev att inrätta en professionell styrelse och att Tommy Nygren klev av som vd för Fönsterspecialisten, i stället anställdes Ulf Rosénius som extern vd. Dessutom inledde administratören Veronica Lindfors, ett stort strukturerings- och dokumenteringsarbete. Fönsterspecialisten är nu certifierat enligt byggmästareföreningens system BF9K, en anpassning till ISO 9000, 14000 och 18000.

Det har inneburit ett gediget arbete med kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöplaner med riskanalyser, dokumentation och en klar struktur för hur saker ska följas upp.

”När man är certifierad och använder planerna kan man gå mot en ständig förbättring. Vi kan växa med lönsamhet och ha försteg i upphandlingar”, säger Tommy Nygren.

”Dessutom har verkligen människor här vuxit med den här förändringsprocessen, det är jättekul att se. ”

Han konstaterar att han varit noga med att inte gå in och peta i detaljer i dagliga verksamheten sedan han klev av som vd.

”Det fungerar inte att klättra på vd:s rygg när man lämnat över ansvaret. Men självklart vill jag fortsätta att vara en synlig ägare, och visa att jag är en ägare som bryr mig.”

”Grundbulten för att det gått bra är att jag har lite prestige och att jag inte är rädd för att knyta till mig nya medarbetare och kompetens. Jag ser många småföretagare som egentligen har visioner, men sitter och pillar med moms och fakturor och förstör kvällar och helger, i stället för att ta in någon från en byrå som hinner samma sak på max två timmar. Man blir dumsnål och ska ha järnkoll. Slappna av säger jag; man ska ha fokus på verksamheten.”

Strax efter att förändringsarbetet inletts fick Tommy Nygren beskedet att hans dotter var svårt sjuk i cancer. Hon gick senare bort och efterlämnade tre yngre barn och make. Han jobbar också i företaget och är nu delägare i måleriet tillsammans med Tommy Nygrens son.

”Det var fruktansvärt tuffa år, 2011 och 2012. Om jag inte hade gjort som jag gjorde hade jag slitit sönder mig själv och bolaget hade kört i diket”, säger Tommy Nygren.

Tyck till