ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Henrik Mitelman: En tiger med stor potential

Vilka möjligheter! Det är svårt att ha en annan syn på Indien. Den som erövrar indiernas hjärtan går det bra för, något som Carlsbergs aktieägare skålade för när dryckesjätten förra veckan rapporterade om 42 procent högre försäljning i landet.

 H&M tänker i liknande banor och öppnade i höstas sin första butik i New Delhi. Med 1.239 miljoner konsumenter är potentialen svindlande.

Samtidigt är Indien vanskött. Byråkrati och korruption har under flera decennier gjort att Indien tappat marknadsandelar mot grannen Kina.

I Världsbankens omfattande analys av möjligheterna att göra affärer är bilden entydigt negativ. På position 130, strax efter Nicaragua och Kambodja, placeras Indien.

Visserligen är det ett steg i rätt riktning efter 2015 års placering på 134, men utmaningarna är stora.

Indien rankas som ett av världens mest problematiska länder att starta företag i. Lika illa är det med möjligheten att få byggnadstillstånd. Och att upprätthålla affärskontrakt är inte någon paradgren. Där ligger Indien på plats 178 av Världsbankens 189 undersökta länder. I detta sammanhang är det lätt att se glaset som tomt.

Man kan också vända på steken och tänka på Indien som ett av världens mest spännande länder med den kanske största potentialen.

Att ta nästa steg i utvecklingen är lättare för ett underutvecklat Indien än för exempelvis det moderna Kina som vuxit så det knakar under de senaste två decennierna.

På många sätt är Kina Indiens motpol.

Kina är en diktatur som karaktäriseras av långsiktig politisk styrning, ordning och reda, en fin infrastruktur, stabila statsfinanser, brist på mänskliga rättigheter och en välskött industrisektor.

Indien är världens största demokrati med svaga statsfinanser, katastrofal infrastruktur och dominerat av tjänstesektorn.

Med premiärminister Narendra Modis valseger 2014 vädrade många morgonluft. Nu skulle det minsann ske ett och annat. Den indiska börsen rusade och optimismen spirade med rätta. Indien var och är på rätt väg, väl illustrerat av att landet under det senaste kvartalet registrerade världens högsta tillväxt på 7,3 procent.

Något enkelt reformarbete har inte Narendra Modi framför sig. Samtidigt visar den senaste tidens framgångar att små ingrepp i ett misskött land kan göra under.

När Kina började reformera för 20 år sedan möttes landet av skepsis och det tog tid innan vi i västvärlden fick upp ögonen för vad som var på gång. Med Indien ska vi göra precis tvärtom.

Tyck till