close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Anders Hägerstrand: Allt ljus på Alecta

Uppdaterad 2016-02-15 08:53. Publicerad 2016-02-14 17:19

Det är snart ett år sedan pensionsjätten Alectas pinsamma klavertramp i Handelsbanken.
Nu spelar Alecta, med ordföranden Erik Åsbrink, en högst avgörande roll för Anders Sundströms framtid i Swedbank.

Turerna kring anmälan mot den tidigare vd:n Michael Wolf för marknadsmissbruk har medfört att Anders Sundström är en ännu större belastning för Swedbanks varumärke och renommé, vilket ofrånkomligen skadar Swedbanks aktieägare.

Annons:

Fakta

Valberedningen i Swedbank

Lennart Anderberg, ordförande, utsedd av ägargruppen Föreningen Sparbanksintressenter.

Peter Karlström, utsedd av ägargruppen Sparbanksstiftelserna.

Ramsay Brufer, utsedd av Alecta.

Jens Henriksson, utsedd av ägargruppen Folksam.

Anders Sundström, styrelseordförande förSwedbank.

Nu växer också kritiken i ägarleden mot Anders Sundström. I slutet på den gångna veckan ifrågasatte både AMF och Tredje AP-fonden tydligt hur han har agerat.

”Om Alecta väljer att inte stöta sig med storbolagen ökar Anders Sundströms möjligheter att överleva stämman.”

Men han förefaller fortfarande ha ett kompakt stöd av de två största ägarna i banken, Folksam och Sparbanksgruppen. Enligt initierade bedömare framstår det som helt osannolikt att Folksams vd Jens Henriksson, som också ingår i Swedbanks valberedning, över huvudtaget skulle göra något som reducerar Anders Sundströms chanser att bli omvald på stämman. Den enkla orsaken uppges vara en tacksamhetsskuld för att Anders Sundström säkerställde att Jens Henriksson utsågs till koncernchef för Folksam.

Det är möjligen en något större sannolikhet – men ändå väldigt liten – att Sparbanksgruppen eller Sparbanksstiftelserna, som i valberedningen representeras av Lennart Anderberg och Peter Karlström, fram till stämman ändrar sin inställning till Anders Sundström. Korsägande och korsintressen i Sparbanksrörelsen gör att Anders Sundström med största sannolik kan säkra stöd från Sparbanksrörelsen, även fast det förefaller finnas ett stigande missnöje mot Anders Sundström på gräsrotsnivå i rörelsen.

Detta innebär att ett ytterst stort ansvar faller på Swedbanks tredje största ägare, pensionsjätten Alecta, vars representant i valberedningen, Ramsay Brufer, är den enda som kan klassas som oberoende i förhållande till Swedbank och Anders Sundström.

Alecta har nu ansvaret att för alla institutioners och minoritetsägares räkning ta strid med resten av valberedningen och kräva att Anders Sundström ersätts vid vårens stämma, såvida det är bäst för aktieägarnas avkastning.

I helgen har Ramsay Brufer gett vissa antydningar om att han efter fredagens turer runt polisanmälan mot Michael Wolf kan vara på väg att omvärdera sitt stöd för Anders Sundström.

Det finns dock starka skäl att inte dra för stora växlar på det. För Alecta har en tydlig historik de senaste åren att hellre stryka storbolagen medhårs än att gå i opposition i känsliga frågor.

Till exempel är det snart ett år sedan Di avslöjade Alectas pinsamma klavertramp i Handelsbankens valberedning. Precis som nu i Swedbank var Alecta då den enda oberoende representanten i valberedningen som inför årsstämman föreslog att Pär Boman skulle få behålla sin vd-lön på 11 miljoner kronor per år när han övergick till att vara bankens styrelseordförande.

Andra stora institutionella ägare protesterade högljutt mot upplägget. Men för Alecta var det uppenbarligen viktigare att tillfredsställa Industrivärdens tidigare ledning, Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf, än att måna om pensionsspararnas pengar. Till slut tackade Pär Boman på eget initiativ nej till att behålla sin vd-lön som Alecta ville ge honom.

Hur Alecta agerar fram till bolagsstämman i Swedbank har ytterst stor betydelse för Anders Sundströms framtid. Om Alecta väljer att inte stöta sig med storbolagen ökar Anders Sundströms möjligheter att överleva stämman. Men väljer Alecta att tvärtom agera kraftfullt och till och med lämnar valberedningen i protest mot de större ägarnas agerande blir situationen betydligt mer problematisk för Anders Sundström och hans förtrogna på Folksam och i Sparbanksrörelsen.

En högintressant fråga är därför vem som till syvende och sist avgör hur Alecta ska ställa sig till Anders Sundström. I och med att pensionsjätten har en avgående vd i Staffan Grefbäck faller mer ansvar på styrelsen. Den leds av Erik Åsbrink, en socialdemokratisk partikamrat och tidigare ministerkollega med Anders Sundström.

Även Wallenbergsfären har ett tydligt inflytande över Alecta genom styrelsemedlemmen Lars Wedenborn. Han är vd för FAM som förvaltar Wallenbergstiftelsernas tillgångar.

En annan delikat fråga fram till Swedbanks bolagsstämma är om bankens fondbolag, Robur, som äger 3,3 procent av banken, kommer att rösta utifrån vad som är bäst för fondandelsägarna, eller för Anders Sundströms intressen. Sett till historiken finns det en överhängande risk för att Anders Sundströms intressen styr Robur.

När Robur avgjorde den dramatiska budstriden om Scania våren 2014 genom att byta fot och acceptera Volkswagens bud skedde det med största sannolikhet efter påtryckningar från Anders Sundström. Di kunde då avslöja att Anders Sundström åt lunch med Volkswagens finanschef Hans-Dieter Pötsch, som var på friarstråt i Stockholm, dagen innan Robur accepterade budet.

De största ägarna av Swedbank
Ägare Värde, Mkr Kapital/röster,procent
Folksam 16.067,7 9,25
Sparbanksgruppen 15.748,0 9,06
Alecta Pensionsförsäkring 7.829,8 4,51
JPM Chase NA 6.950,2 4
AMF Försäkring & Fonder 6.906,4 3,97
Sparbanksstiftelser (ej Sparbanksgruppen) 6.556,6 3,77
Swedbank Robur Fonder 5.700,0 3,28
Fram till den 31 januari 2016  
Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Dometic Group 3,56 63,95
Lifco B 3,55 253,80
Industrivärden C 3,44 153,50
Fingerprint Cards B -2,46 110,80
H&M B -2,31 262,30
Axis -1,10 385,60
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,41% 22 909,54
FTSE 100 Index 0,31% 6 838,05
Dax 30 0,55% 10 587,77
CAC 40 0,80% 4 441,87
Dow Jones Industrial Average -0,29% 18 395,40
NASDAQ Composite 0,13% 5 218,92
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)