ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Svensk tar ratten i Mercedes

  • MOT TOPPEN. På tisdag utses Ola Källenius till utvecklingschef på Daimler. Nästa logiska steg är att han blir chef för hela koncernen. Foto: Håkan Matson

Svenske Ola Källenius utnämning till utvecklingschef på Mercedes-Benz kan bara tolkas på ett sätt:

Senast om tre år efterträder han högste chefen Dieter Zetsche och blir chef för hela Daimler AG.

Enligt tyska affärstidningen Handelsblatt utses Ola Källenius på tisdag till ny utvecklingschef för Mercedes-Benz. Thomas Weber, som har jobbet i dag, lämnar till årsskiftet av åldersskäl.

Ola Källenius är, tillsammans med Bo Andersson, i dag chef för ryska AutoVaz, den svensk som nått längst inom den internationella bilvärlden.

Han utsågs i oktober 2013 till högste ansvarig för marknadsföring och försäljning, efter tre mycket framgångsrika år som chef för prestandadivisionen AMG. Dessförinnan hann Ola Källenius också med att vara ansvarig för märkets motorer i formel 1-cirkusen.

Under Ola Källenius tid som försäljningschef har Mercedes-Benz slagit rekord varje år – och nådde i fjol 1.871.511 bilar, hela 13 procent fler än året innan.

Spekulationerna om att Ola Källenius ska ersätta koncernchefen Dieter Zetsche startade på allvar i slutet av 2014, då han utsågs till medlem i den högsta ledningen inte bara för Mercedes-Benz, utan för moderbolaget Daimler AG.

Utnämningen på tisdag kan inte ses på annat sätt än en inskolning av en kronprins.

Den som har haft det högsta ansvaret för såväl marknadsföring som försäljning som utveckling av bilarna kan knappast förbigås när koncernchefen ska ersättas.

Dieter Zetsche har kontrakt året ut, men väntas få det förlängt – dock inte längre än till 2019, då han fyller 66 år. Hans efterträdare kommer att presenteras senast under 2018.

Nu håller Dieter Zetsche två positioner; han är både vd för Daimler AG och chef för personbilsdivisionen Mercedes-Benz. Det är inte självklart att han ersätts av en person, men det är ändå troligt att också Ola Källenius får kliva in i båda rollerna.

När Di träffade Ola Källenius hösten 2014 i Stuttgart för en större intervju ställde vi också frågan om han så småningom skulle komma ersätta Dieter Zetsche.

”Vi ska inte spekulera åt det hållet över huvud taget. Jag koncentrerar mig på mitt jobb, trivs utmärkt här och har inga andra planer”, svarade Ola Källenius bestämt.

Ola Källenius fyller 47 år till sommaren, är född i Västervik, uppväxt i Malmö – men har också varit klasskamrat med Anna Kinberg Batra i Danderyd.

Tyck till