ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Rom: Välj och vraka i kulturutbudet

Vad är viktigast när du äter ute – trevlig atmosfär eller god mat? I Rom är det nämligen svårt att få både och. Om du inte packar korgen med delikatesser och låter dig fläktas av historiens vingslag i en storslagen park.

På allas läppar

Den nya lagen om registrerat partnerskap vänder upp och ned på det i grunden konservativa och katolska Italien.

Vid det här laget finns en majoritet i parlamentet för lika rättigheter för gifta och samboende par, både hetero- och homosexuella. Men stridsäpplet är en paragraf som ger den ena parten i ett homosexuellt par rätten att adoptera den andres barn. Motståndarna menar att detta kommer att leda till en boom i surrogatmödraskap mot betalning, vilket är förbjudet i Italien.

Flera partier ger sina ledamöter rätt att rösta efter samvete i just denna fråga. Därmed är risken att lagen kuggas i parlamentet.

 

Matnyttigt

På romerska restauranger brukar man förlora i kvalitet på tallriken, det man eventuellt vinner i inredning och atmosfär. Håll er alltså borta från röd-och-vitrutiga dukar eller utstuderad minimalism!

Å andra sidan kan de riktigt bra ställena vara ganska tråkiga och den svagaste punkten är nästan alltid belysningen. Etablì på Vicolo delle Vacche 9, i trakterna av Piazza Navona, är dock ett undantag. Detta är en ny och ”modern” restaurang, där man i princip kan hålla till hela dagen, från frukost i kaféet på morgonen, till baren för aperitivo och middag på kvällen. Mycket trevlig personal, bra vinlista och god mat, om ej ”eccellente”.

 

Missa inte

Parco degli acquedotte är en jättelik park i sydöstra Rom. Där finns ruinerna av sex av romarrikets elva akvedukter, men även ruiner och minnesmärken från andra epoker. Dramatiskt, storslaget och perfekt för en picknick i vårsolen.

 

Köp med dig hem

Har ni tröttnat på semlor? De italienska karnevalskakorna heter frappe och castagnole och brukar finnas att köpa hela februari, fast vi ju nu redan är inne i fastemånaden. Frappe smakar ungefär som klenätter, medan castagnole är som en liten mjuk boll som frityrsteks i flott och rullas i socker.

 

Händer i vår

Komplexet Auditorium, på Via Pietro de Coubertin 30, liknar tre stora skalbaggar, ritades av den världsberömda arkitekten Renzo Piani och invigdes 2002. Det är ett allkulturhus med ett mycket varierat, italienskt och utländskt program. Det är bara att välja och vraka på auditorium.com, och är det bästa sättet att hålla sig à jour med kulturscenen i Rom.

 

Toppen

Reans sista skälvande minuter. Det finns fortfarande lite kvar längst in i affärerna. Passa på att fynda!

 

Botten

Roms varianter av kaffe att ta med sig. Gör som en romare, ställ er vid disken och drick kaffet på plats. Mindre skräp, godare kaffe!

Tyck till