ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Proffset ser fördelar med högalpint

  • Emelie Forsberg har gjort tre år som elitidrottare och har hunnit kamma hem två EM-guld och ett VM- guld i bergslöpning ultradistans. Dessutom blev hon trea i världscupen i skidalpinism i fjol. Foto: Oskar Omne

Bergslöparproffset Emelie Forsberg har både VM- och EM-guld i bagaget. På senare år har hon också börjat tävla på skidor och utmanar redan de bästa inom skidalpinism.

”Den här sporten har verkligen allt, både tekniskt och upplevelsemässigt”, säger hon.

Emelie Forsberg gör sitt andra år i högalpincirkusen och börjar få rutin, men premiären i Keb Classic för två år sedan var inte den bästa.

”Då visste jag knappt hur jag skulle knäppa på mig skidorna, blev helstressad och fick se alla andra dra i väg. Men jag jagade ifatt dem ändå. Om man vill så går det.”

Emelie Forsberg har tidigare gjort sig ett namn framför allt som ultralöpare.
”Bergslöpning är ganska snäll mot kroppen jämfört med landsvägslöpning. Kroppen håller. Jag har klarat mig från skador, ta i trä.”

Längsta tävlingen hon ställt upp i varade 31 timmar.

"Jag mådde jättebra dagen efter vilket förvånade mig eftersom jag svimmade efter målgång”, säger hon med ett bländande leende inför Keb Classic.
Hon kommer från Härnösand men bor strax utanför Chamonix tillsammans med skidalpinistproffset Kilian Jornet.

För Emelie Forsberg är idrotten ett heltidsjobb. Hon tävlar sommar och vinter. Träningsdosen ligger på 400 000 höjdmeter per år, eller enklare uttryckt 850–900 timmar med löparskor eller skidor på fötterna.

Det brukar bli 20–25 tävlingar om året, från ultramaraton till högalpina tävlingar.

”Jag utbildade mig till biolog i fyra år, men tjänar mer som löpare och skidalpinist än om jag skulle ta ett jobb som biolog.”

Går det att leva på?

”Mitt namn blir allt mer känt och varumärket växer, men vad det är värt är svårt att svara på. Jag har så att jag klarar mig.”

Tyck till