ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Löfven tror på Indien

  • STÖRST. För statsminister Stefan Löfven är mässan i Mumbai den hittills största exportsatsningen riktad mot ett enskilt land. Sverige står som partnerland och har den enskilt största paviljongen. Foto: Henrik Montgomery

Regeringen inleder på lördagen sin största exportsatsning hittills när statsminister Stefan Löfven och en stor företagsdelegation besöker Indien.

Di kan nu avslöja att försvarskoncernen Saab har varit starkt pådrivande och nu hoppas bolaget på en försäljning av Gripen.

I dag landar statsminister Stefan Löfven i Indiens finansiella huvudstad Mumbai och med sig till 20-miljonersstaden har han en stor företagsdelegation.

Stefan Löfven ska tillsammans med den indiska premiärministern Narendra Modi inviga den stora industrimässan Make in India. Mässan är en prestigesatsning från den indiska regeringens sida med målsättningen att skapa hundra miljoner nya jobb i den snabbt växande ekonomin.

Sverige har satsat stort på mässan och står tillsammans med Indien som enda partnerland. Sverige kommer också att ha den enskilt största paviljongen på över 1.000 kvadratmeter. För regeringen Löfven är det den hittills största exportsatsningen riktad mot ett enskilt land.

”Målsättningen är att fler aktörer på en av världens största marknader ska få upp ögonen för svenska företag och deras produkter. När fler svenska företag gör exportaffärer leder det också till att fler jobb skapas i Sverige”, säger Stefan Löfven.

Totalt är 19 svenska företag med på resan, däribland telekombolaget Ericsson, klädjätten H&M och verkstadsbolaget Volvo med vd:n Martin Lundstedt. Försvarskoncernen Saab skickar både vd:n Håkan Buskhe och ordföranden Marcus Wallenberg.

Enligt Di:s källor har Saab varit starkt pådrivande bakom regeringens storstilade Indiensatsning. Och till sin hjälp har försvarskoncernen haft den tidigare statsministern Göran Persson, som numera är konsult på pr-byrån JKL och som arbetar åt Håkan Buskhe och Marcus Wallenberg. Göran Persson har under senare år varit en flitig besökare i Indien, och även arbetat åt andra svenska företag i landet.

En annan nyckelperson är Sveriges tidigare Indienambassadör Lars-Olof Lindgren, som Saab rekryterade 2012 och som sedan dess arbetat i landet åt bolaget. Han var tidigare statssekreterare åt Göran Persson och har goda relationer med regeringen Löfven, och har också enligt Di:s källor uppvaktat regeringen om Indien.

Det är lätt att begripa Saabs intresse för Indien. Landet har den sjunde–åttonde största militärbudgeten i världen och planerar nu för en omfattande modernisering av sitt flygvapen, med inköp av upp till 400 nya plan.

”Det är väldigt positivt att regeringen gör den här satsningen. Att statsministern och Indiens premiärminister ska träffas skapar en bra möjlighet för svensk industri och jag tror också att vi har stora möjligheter i landet”, säger Håkan Buskhe.

Saab kommer under besöket att marknadsföra Gripen och erbjuder tekniköverföring och inhemsk tillverkning av planen. Enligt Håkan Buskhe har regeringen och Saab ett gemensamt intresse eftersom nya affärer och samarbeten med andra länder kan sänka utvecklingskostnaderna för Gripen E.

”Det finns gemensamma intressen från vår och svenska regeringens sida. Det är inget hokus pokus med det”, säger Håkan Buskhe.

Bolaget är också med och konkurrerar i två redan pågående jätteupphandlingar av luftvärn. Det sammanlagda värdet av dessa beräknas till över 50 miljarder kronor.

Statsminister Stefan Löfvens besök kommer att ge Håkan Buskhe, Marcus Wallenberg och de andra svenska företagsledarna möjligheten att föra en dialog direkt med den indiska regeringen.

För Stefan Löfven, som är hårt pressad på hemmaplan, blir Indienresan också en möjlighet att visa upp hur han nu verkställer sitt löfte om en mer aktiv näringspolitik.

”Att skapa fler jobb är regeringens främsta prioritering, och därför växlar vi upp ansträngningarna för att öka den svenska exporten”, säger han.

Tyck till