ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bankchefer lugnar stormen

Amerikanska bankchefer storhandlar aktier i sina egna banker efter den gångna veckans nedgång.

JP Morgans chef Jamie Dimon har köpt aktier för 225 miljoner kronor.

Det bidrog till att hejda börsnedgången.

Veckan har varit minst sagt påfrestande för banker över hela världen. Under natten till fredagen kämpade exempelvis japanska Nomura med nedgångar på 8 procent, på en japansk aktiemarknad som tappade nästan 5 procent.

I New York följdes börsoron av spekulation om en sur marknad kan orsaka en konjunkturnedgång, då psykologi och ekonomisk avmattning kan skapa en negativ spiral.

Analytiker på både JP Morgan,HFE och Deutsche Bank avhandlar frågan:

”Nästan alla indikatorer som vi använder för att definiera en global ekonomisk depression visar åt det mörka hållet, samtidigt”, skriver Carl Weinberg på HFE i en pessimistiskt lagt rapport.

Han hänvisar bland annat till att låga råvarupriser och en sjunkande börs får både privatpersoner och bolag att känna sig fattigare.

När centralbanken Federal Reserve sänkte räntor och sjösatte så kallade lättnader var tanken att stigande marknader skulle sporra konsumtion då människor kände sig rikare.

Torsten Sløk, en optimistiskt lagd chefsekonom på Deutsche Bank i New York, påpekar att samma effekt kan gå åt motsatt håll, men att det borde gå långsammare nedåt:

”Orsaken är att välståndet på börsen sannolikt är koncentrerad hos hushåll med högre inkomster”, skriver han i en kommentar.

Han påpekar även att makroekonomisk data från USA fortfarande är stark på det stora hela.

En annan positiv signal kom från Jamie Dimon, som är vd för JP Morgan. Han har köpt en halv miljon aktier i banken för 26,6 miljoner dollar, eller 225 miljoner kronor, vilket är en årslön för Jamie Dimon.

Även Citi-cheferna Michael Corbat och Michael O’Neill har handlat i sina egna banker – vilket tyder på att de själva anser att börsslakten på finansbolag har varit överdriven.

Flera experter verkar göra samma analys:

”Säljtrycket på dessa har varit absurt”, säger David Seaburg, på mäklarfirman Cowen and Co, till CNBC.

S&P 500 Financial Sector är det segment av New York-börsen som har gått sämst under 2016 med nedgångar på 17,7 procent.

Tyck till