ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Mikael Vilenius: Bolagen som kan gå i Medas spår

Budet och jättepremien på Meda lär elda på uppköpsspekulationerna i andra bolag. Di har hittat fyra stycken med liknande egenskaper.

När placerarna vaknade upp på torsdagen var det en aktie de önskade att de hade ägt – Meda. Inte för att det var näst största budet på Stockholmsbörsen sedan Volkswagen köpte ut Scania utan för den saftiga budpremien som köparen Mylan betalar och som skickade upp aktien med nästan 70 procent över onsdagens slutkurs. Det är inte värst, men en sådan budpremie intjänad på en dag motsvarar sju års rimlig avkastning. Det är sådant som får placerare att försöka se runt hörn och jaga nästa bolag att bli uppköpt.

Men vilka är egentligen oddsen för att pricka rätt? Under 2000-talet har det varit totalt 231 bud på Stockholmsbörsen. Av dem har 179 stycken slutat med uppköp. Det låter som bra chanser. Men det motsvarar bara drygt elva uppköp per år.

På Stockholmsbörsen finns i dag totalt 287 bolag. Sannolikheten för att en blind höna ska få träff det närmaste året är alltså i genomsnitt bara 4 procent. Lägg sedan till att budpremierna normalt ligger på beskedligare 20–30 procent så innebär det att meravkastningen landar på 0,8–1,2 procent.

De senaste åren har det varit en synnerligen fruktlös strategi. Under 2012, 2013, 2014 och 2015 skedde bara 3, 2, 6 och 10 stycken uppköp på Stockholmsbörsen.

De närmaste åren ser förutsättningarna för uppköp bättre ut.

Tillväxten i världen fortsätter att vara låg. Företagsledare börjar tröttna på att bara spara och har närmare till förvärv.

Börsen har hyllat förvärvare som köpt smått nära kärnaffären.

Ny teknik och digitalisering förändrar allt fler branscher. De bolag som inte har hängt med tvingas förvärva kompetensen utifrån.

Kapital är fortfarande rekordbilligt om du är ett stabilt bolag.

Värderingarna har kommit ned i börsfallet. Det har också mörat upp ägarna. Till och med attraktiva teknikbolag går nu att komma åt.

Antalet uppköp är också i en positiv trend sedan bottennivån 2013.

I fjol var det framför allt två bolagstyper som köptes upp. Det var teknikbolag som Axis, Aerocrine, Aspiro och Transmode och surdegar som Cybercom, Hemtex, Geveko, Partnertech, Proffice och Tribona. Men att försöka sig på surdegarna är normalt en dålig affär. Återhämtningskandidater är svåra att fiska upp vid rätt tillfälle.

En betydligt bättre strategi är att se utköp som en chans att sätta extra guldkant på aktier som är köpvärda på egna meriter. Meda var ett sådant bolag. Det var i hälsovårdsbranschen som historiskt tillsammans med it, industri och fastigheter varit de populäraste branscherna att handla i.

Placerarna hade tryckt ned aktien med 43 procent sedan toppnivån, men den hade ändå varit en bra placering de senaste fem åren och klättrat med i genomsnitt 12 procent. Framtiden såg också ljus ut. Analytikerna tror att vinsten kommer att dubbleras till 2017. Trots det var värderingen innan budet inte högre än 14 gånger resultatprognosen för 2017.

Vilka andra bolag har samma egenskaper? På Stockholmsbörsen finns det fyra stycken som har såväl ett börsvärde på över 1 miljard kronor, en aktie som fallit mer än 30 procent sedan fjolårstoppen men stigit de senaste fem åren och där analytikerna tror på vinstökningar och börsen värderar deras vinster 2017 till lägre än 15 gånger.

Det är läkemedelskollegan Sobi, bilprovningsbolaget Opus, vägsäkerhetsföretaget Sensys Gatso och biometribolaget Fingerprint Cards.

”De närmaste åren ser förutsättningarna för uppköp bättre ut.”.

Tyck till