Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter Marknadsnyheter

Guldet rusar när börserna faller

  • Foto: Jessica Gow/TT

Börserna har rasat under 2016 men priset på guld har i stället gått upp. På torsdagen steg metallen till det högsta priset på ett år.

Traditionellt stiger priset på guld när det är turbulent på de finansiella marknaderna. Guldet ses som en säker hamn när det är osäkert var börserna ska ta vägen.

Så har också 2016 inletts. Priset på guld har stigit då världens börser har plågats av bland annat Kina och europeiska banker.

På torsdagen klättrade guldet med nästan 4 procent efter att Fedchefen Janet Yellen antytt att amerikanska centralbanken Fed kan skjuta på framtida räntehöjningar.

Strax efter 16.30  kostade guldet 1.242 dollar per uns, vilket är den högsta nivån sedan februari 2015. Under året har priset på guld klättrat med över 16 procent. Under samma period har exempelvis Stockholmsbörsen fallit med över 13 procent.

”Folk är positiva till guld då de inte har någon annanstans att investera sina pengar”, säger Bernard Sin, chef för valuta och metallhandel på schweiziska MKS Sa, till Bloomberg.

Tyck till