ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Anders Sundström får mothugg

  • NY PÅ JOBBET. Birgitte Bonnesen har tillfälligt tagit över vd-stolen i Swedbank efter Michael Wolf, som petades tidigare i veckan. ”Det kändes jättekul. Jag tvekade aldrig.” Foto: Oskar Omne

Att Swedbank har stora problem med sin kund- och medarbetarnöjdhet, som ordförande Anders Sundström gör gällande, stämmer inte. Det säger den tillförordnande vd:n Birgitte Bonnesen i en intervju med Dagens industri.

Det ringde på telefonen vid flera tillfällen på måndagen, men Birgitte Bonnesen svarade inte. Hon åt lunch med sina kolleger i bankledningen. Till slut fick hon ett sms av Swedbanks ordförande Anders Sundström. När hon fick erbjudandet att bli tillförordnad vd på Swedbank svarade hon direkt ja.

”Det kändes jättekul. Jag tvekade aldrig”, säger hon.

Samtidigt som Birgitte Bonnesen inte vill kommentera anledningen till Michael Wolfs dramatiska avgång, säger hon bestämt att banken inte har så stora problem med sin kund- och medarbetarnöjdhet, som ordförande Anders Sundström gör gällande.

Anders Sundström hävdar att en icke tillfredsställande kund- och medarbetarnöjdhet var den främsta orsaken till att vd sparkades.

”Tittar man på kundnöjdheten är vi bättre än Nordea och ligger på samma nivå som SEB. Handelsbanken ligger väldigt mycket högre. Det låter nu i medier som att vi jättedåliga, men vi är inte det.”

Varför säger Anders Sundström att Swedbank har stora problem här?
”Han säger det. Jag hörde ju också det. Det han säger är att Swedbank som är hela Sveriges retailbank, ska ha en kundnöjdhet som är högre än genomsnittet.”

Ska den då vara högre Handelsbankens?
”Det kommer den inte att vara. Vi har inte den struktur som Handelsbanken har. Vår kundkrets är bredare.”

Och är medarbetarnöjdheten så dålig, som ordförande gör gällande?
”Det är den faktiskt inte.”

”Vi mäter vad våra medarbetare tycker om banken och kunderbjudandet och produkten. Det finns mer att göra, absolut. Samtidigt har vi en medarbetarkår som lever på värderingar. Våra värderingsord är öppen, enkel och omtänksam, som många medarbetare lever efter.”

Att finanschefen Göran Bronner tillsammans med den nu sparkade chefen för affärsområdet Stora företag och institutioner byggde upp en omfattande fastighetsverksamhet och gjorde affärer med bankens kunder i denna så kallade värderingsstyrda bank, har Birgitte Bonnesen svårt att förklara.

”Jag sa till Michael Wolf och Göran Bronner att jag inte tyckte det var lämpligt.”

Allvarligast var jävsituationen som uppstod när två bankchefer gjorde affärer med varandra och med bankens kunder, enligt henne.

Varför har du fortsatt för- troende för Göran Bronner?
”Jag har det eftersom jag separerar de här sakerna.”

”Han är extremt begåvad. Han kan se på saker i ett längre perspektiv. Han har ett aggressivt intellekt. Det är det som har gjort att vi i dag är en av de mest lönsamma och välkapitaliserade bankerna i Europa.”

Under ett investerarsamtal på tisdagen sa Birgitte Bonnesen att en eventuell bot från Finansinspektionen, som granskar banken och dess hantering av intressekonflikter, kan tänkas bli icke signifikant.

”Penningtvättsrutiner, där Nordea brast, är en annan kategori eftersom det drabbar kunder. Det här drabbar inte kunden. Och därför antar vi att det inte kan bli något signifikant”, säger hon.

Birgitte Bonnesen, som är uppvuxen i en entreprenörsfamilj på Jylland, svarar inte på om hon siktar på vd-posten.

”När Anders frågade mig om jag ville bli tillförordnad, sa jag direkt att jag inte nu vill prata om jag är en kandidat till vd-posten. Jag måste fokusera här och nu. Vi måste jobba på och öka tempot och leveransen.”

Är du inte orolig för att du bara är en bricka i det stora maktspelet som pågår?
”Nej. Vet du varför? För det skiter jag i. Jag är här för att jag ser vad vi ska göra och jag har en enorm tillit till kraften i banken och personalen.”

Vad kommer du prioritera under din tid som tillförordnad vd?
”Vi har bland annat en it-plan i år som ska implementeras och även en massa initiativ på privatmarknadssidan. Vi har också engagemang för nyanlända svenskar vi inte får tappa.”

Kommer du sjösätta något nytt förändringsarbete?
”Det kommer jag inte att säga här men jag sitter inte här och bara häckar.”

Hur blir det med flytten av storföretagsverksamheten till Stockholms innerstad?
”Delar av verksamheten flyttar. Planen ligger fast.”

Tyck till