ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Affären kröner Lönners triumf

Det började med en polisanmälan och slutade med ett bud på 80 miljarder kronor. För Anders Lönner, vd fram till hösten 2013 och arkitekten bakom de stora framgångarna, har Meda varit en revansch som saknar motstycke i svenskt näringsliv.

I slutet av oktober 1997 griper polisen Anders Lönner, misstänkt för grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Bakom anklagelserna står hans tidigare arbetsgivare, läkemedelsbolaget Astra. När Anders Lönner släpps ur häktet några månader senare tvingas han lämna sitt nya jobb som vd på läkemedelsbolaget Karo Bio. I den stunden är det svårt att föreställa sig att han två år senare ska ta över det förlusttyngda lilla Meda och skapa ett bolag som nu värderas till 80 miljarder kronor.

Bakgrunden till polisbesöket var den uppmärksammade Bildmanskandalen ett år tidigare då läkemedelsbolagets USA-chef fått sparken. Anders Lönner pekades ut som medlöpare till Lars Bildman och anklagades för att ha undanhållit information.

Sommaren 1996 tvingades han lämna sin tjänst som Nordenchef. Samma höst polisanmälde Astra, under ledning av vd Håkan Mogren, Anders Lönner. Han anklagades bland annat för att ha byggt om sin gård för Astras pengar utan tillstånd och köpt antikviteter och konst för företagets pengar.

Men 1999 fick Anders Lönner upprättelse då Svea hovrätt friade honom helt. Han träffade senare även en hemlig miljonuppgörelse med sin gamla arbetsgivare Astra för att inte gå vidare med en skadeståndsprocess.

”Jag har väldigt bra meriter så jag kan nog dra mig fram som konsult”, sade Anders Lönner till Di i samband med domen.

Men någon lång konsultkarriär blev det inte. Redan i november samma år gjorde Anders Lönner comeback som vd, denna gång på det lilla läkemedelsbolaget Meda och med stöd av redaren Dan Sten Olsson – vars familj är kvar som ägare än i dag.

Bara några månader tidigare hade det förlusttyngda bolaget slagits ihop med den höglönsamma parallellimportören Cross Pharma.

Tanken var att använda Cross Pharmas starka kassaflöden till att bygga upp en mer långsiktig läkemedelsportfölj med egna produkter. Vid fusionen hade Meda ett börsvärde på 80 miljoner kronor, minns Karl Perlhagen som grundade Cross Pharma tillsammans med sin far Lennart Perlhagen så sent som 1996. Familjen Perlhagen fick 51 procent av det nya bolaget.

”Meda hade en bra bas men tjänade inte så mycket pengar och blev av med sina agenturer ganska fort. I samband med att Anders blev friad kontaktade vi honom och frågade om han ville ta över som vd”, säger Karl Perlhagen.

Under Anders Lönners ledning förvandlades Meda till en förvärvsmaskin. Mellan åren 2000 och 2014 genomförde Meda fler än 30 större förvärv av företag och produkträttigheter.

Ett av de viktigaste förvärven skedde 2005 då Meda slukade det betydligt större tyska läkemedelsbolaget Viatris. Prislappen låg på 7 miljarder kronor och finansierades delvis av en nyemission på 2,5 miljarder kronor - det årets andra.

Viatris hade mer än dubbelt så stor försäljning som Meda och antalet anställda var 1 600 jämfört med Medas 170 anställda.

”Visst är det ett stort förvärv, men vi har ett bra track record vad gäller övertaganden”, sade Anders Lönner till Di om affären.

Den aggressiva strategin uppskattades av marknaden och aktien steg med över 200 procent det året.

Året efter, 2006, slog Anders Lönner till med ytterligare ett jätteförvärv. Denna gång köpte Meda amerikanska 3M:s läkemedelsdivision i Europa för drygt 6 miljarder kronor. Köpet belönades med fortsatte kursuppgångar, vilket även kom Anders Lönner till godo. Hans aktier i Meda var vid detta tillfälle värda närmare en halv miljard kronor.

2007 tog Meda klivet in i USA genom köpet av Medpointe för cirka 5,5 miljarder kronor.

”Vi har tagit oss från Sverige till Norden och sedan till Europa. Nu blir det Nordamerika”, förkunnade en nöjd Anders Lönner.

Rent aktiemässigt blev 2007 dock ett mörkt år. Kursen rasade med över 40 procent då marknaden bland annat oroade sig över huruvida bolaget kunde växa av egen kraft och inte bara genom för samt vd Anders Lönners stora aktieförsäljningar.

Men när de tio första åren på 2000-talet skulle summeras var ändå Meda den stora vinnaren med en uppgång på nästan 1 800 procent.

Stockholmsbörsen hade mäktat med en totalavkastning på 25 procent under samma period.

”Ingen annan börs-vd som har tagit sig igenom decenniets två lågkonjunkturer, it- och tillväxtbolagskraschen och den värsta finanskrisen sedan depressionen på 1930-talet har lyckats lika bra”, konstaterade Di:s aktieexpert Mikael Vilenius när han utsåg Anders Lönner till årtiondets bästa börs-vd.

Hösten 2013 tackade Anders Lönner för sig efter 14 år som vd och lämnade över stafettpinnen till Jörg-Thomas Dierks. Han hade då ökat börsvärdet från några hundra miljoner till 22 miljarder kronor.

Framgångar på Meda gjorde Anders Lönner till en av börsens bäst betala vd:ar och när han slutade ägde han även aktier i bolaget värda cirka 370 miljoner kronor.

Jörg-Thomas Dierks fortsatte på det inslagna spåret och 2014 gjorde Meda sitt största förvärv hittills då bolaget köpte italienska Rottapharm för 21 miljarder kronor.

Men nu är det i stället Meda som ser ut att blir uppköpt. Sent på onsdagen lade det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan ett bud som värderar bolaget, inklusive nettoskuld, till över 80 miljarder kronor.

Det här är inte första gången som Mylan uppvaktar Meda. 2014 försökte amerikanerna köpa bolaget men fick då nobben. Andra friare som uppges ha närmat sig Meda genom åren är det kanadensiska läkemedelsbolaget Valeant, det amerikanska riskkapitalbolaget CVC och det indiska läkemedelsbolaget Sun Pharma.

När Anders Lönner som 68-åring lämnade Meda trodde säkert många att ha skulle varva ned. Men han har fortsatt att vara aktiv och visat prov på god affärsnäsa.

2014 gjorde han comeback i Karo Bio där han numera är arbetande styrelseordförande med ett ägande på knappt 5 procent – något som fått fart på aktien.

Han är även en av vinnarna på Mylans bud. Efter att ha sålt sina sista aktier i Meda under sommaren gjorde han comeback i ägarlistorna i slutet av förra året då han köpte 1,9 miljoner aktier för en snittkurs på 109 kronor, enligt ägartjänsten Holdings. Går budet på 165 kronor per aktie igenom gör han alltså en vinst på över 100 miljoner kronor.

Att Anders Lönners revansch skulle bli så här stor kunde han nog inte drömma om när polisen stormade in på hans gård, hösten 1997.

Tyck till