Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Sundström får stöd av Folksam

  • ”PROFESSIONELL BEDÖMNING.” Folksams vd, Jens Henriksson, sitter i Swedbanks valberedning som enhälligt har föreslagit Anders Sundström som ordförande. Foto: Oskar Omne

Jens Henriksson, vd för Folksam som är Swedbanks största ägare, anser att han kan göra en oberoende bedömning om sin tidigare chef, Anders Sundström.

Jens Henriksson anser att Sundström är en lämplig ordförande för banken.

”Det är en professionell fråga”, säger Jens Henriksson till Di.

Både Jens Henriksson och Anders Sundström har en historia i den socialdemokratiska rörelsen. Mellan 1994 och 2006 jobbade Jens Henriksson på finansdepartementet för den socialdemokratiska regeringen. Under en del av den perioden var Anders Sundström bland annat näringsminister.

När Anders Sundström år 2013 slutade som koncernchef för Folksam efterträddes han av Jens Henriksson. Snart efter att Anders Sundström slutade som koncernchef blev han i stället ordförande för Folksam Liv, en post han hade till våren 2015.

AndersSundström har varit din ordförande och chef. Kan du nu objektiv bedöma om han är en lämplig ordförande för Swedbank?

”Jag tror väldigt mycket på det svenska systemet med en valberedning, där de största ägarna sitter, som föreslår kandidater till stämman som bestämmer vem som ska sitta i styrelsen. Jag sitter i valberedningen i Swedbank för Folksams räkning och en enig valberedning har förslagit en styrelse och Anders Sundström som ordförande”, säger Jens Henriksson.

Menom Anders Sundström får kritik av Finansinspektionen och läget blir mer kritiskt. Kan du då avgöra om han måste avgå eller har ni en för nära relation?

”Det här är en professionell fråga. Jag sitter i valberedningen som representant för Folksam och det är en professionell bedömning.”

Vadhänder om Swedbank får kritik av Finansinspektionen och det även riktas kritik mot Anders Sundström?

”Då får man naturligtvis titta på det.”

Kanen av Sveriges största banker ha en ordförande som har fått kritik av Fi?

”Jag tänker inte ge mig in i den typen av resonemang. Det är en enig valberedning som har föreslagit Anders Sundström.”

”Det är klart om det finns brister i regelverk och det är styrelsens ansvar så har Anders Sundström ett ansvar.”

Anserdu att Swedbank kan ha en finansdirektör, Göran Bronner, som har gjort privata fastighetsaffärer med bankens kunder?

”Jag tänker inte ge mig in i och ha synpunkter på det. Mitt ansvar är att utse styrelse som sedan tillsätter vd och sedan tillsätter vd:n vidare ned. ”

Mensist och slutligen handlar den om moraliska kompassen hos dig och Folksam om ni låter sådant här fortgå i ett bolag där ni är största ägare?

”Jag upprepar att mitt ansvar är att tillsätta en bra styrelse.”

Ärdin uppfattning att Swedbank befinner sig i en kris efter att både vd:n Michael Wolf och storbolagschefen Magnus Gagner Geber har fått sparken?

”Nej är det inte. Jag tycker att den tillförordnade vd:n uttryckte det ganska bra när hon sa att Swedbank har en förkylning.”

På tisdagen hade Swedbanks ordförande Anders Sundström och den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen möte med storägare. Ingen ny information framkom på mötet.