ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

MP tänker inte vika sig om migrationen

  • BESTÄMD. Maria Ferm (MP). Foto: JONAS EKSTRÖMER

Miljöpartiets gruppledare och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är redo att sätta hårt mot hårt mot Socialdemokraterna.
”Mer restriktiv politik är inte aktuellt”, säger hon till Di.

Migrationsuppgörelsen med Socialdemokraterna slog ned som en bomb bland de gröna gräsrötterna.

I slutet av februari ska miljöpartister från hela landet träffas på möten i Malmö, Härnösand och Västerås för att diskutera uppgörelsen och partiets framtida migrations- och integrationspolitik.

”Det är otroligt viktigt att vi funderar på hur vi kan jobba för att förbättra etableringen och återgå till en human migrationspolitik”, säger Maria Ferm.

Hurser du på migrationsuppgörelsen med S?

”Det är långt ifrån den politik som vi skulle bedriva om vi kunde bestämma själva.”

Men nu pågår nya förhandlingar. Kan du berätta hur det går?

”Jag kommenterar inte interna processer och diskussioner”, säger Maria Ferm.

Samtidigt gör hon klart att Miljöpartiet inte kan gå med på några ytterligare åtstramningar. Hon avfärdar helt löftet från flera S-ministrar att regeringen – om det krävs – kommer att sätta in nya åtgärder för att minska antalet asylsökande.

”Jag förutsätter att de syftar på de åtgärder som vi redan är överens om, som handlar om att förbättra etableringen och få till ett större ansvarstagande inom EU”, säger hon.

Mende säger ju uttryckligen att det handlar om helt nya åtgärder?

”Mer restriktiv politik är inte aktuellt”, säger Maria Ferm och fortsätter:

”Med åtgärderna från i höstas kommer Sverige tillfälligt att lägga sig på en lägstanivå enligt EU:s minimiregler och internationella konventioner. Det är ingenting man kan gå under.”

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med att mellan 70 000 och 140 000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år.

Migrationsminister Morgan Johansson har slagit fast att Sverige inte klarar av att ta emot 140 000 asylsökande. Maria Ferm är kritisk till att sätta ett tak för hur många flyktingar vi kan ta emot.

”Det vi kan och bör göra i den här situationen är att rusta Sverige när människor är på flykt”, säger hon.

Tyck till