ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Maria Borelius: Ödesmättade dagar för EU

  • Maria Borelius bor i England och arbetar som rådgivare till globala företag, institutioner och akademier. Hon är också ordförande för Stiftelsen Ester som hjälper invandrarkvinnor in på arbetsmarknaden genom egenföretagande.

I fredags skulle David Cameron ha besökt Sverige och statsminister Stefan Löfven. Det sedan länge planerade besöket blev hastigt inställt, och ersattes av ett telefonsamtal. David Cameron måste akut möta Jean-Claude Juncker, kommissionens ordförande. I helgen har han haft ytterligare en EU-höjdare på middag på Downing Street, Europarådets president Donald Tusk.

Det är bråda dagar för britterna. Bära eller brista för den brittiska reformagendan, som dimper ned mitt i flyktingkrisen. Ingen uppgörelse är på bordet och Europarådet möts den 18 februari. Nu är det dags för parterna att visa korten.

I Sverige får jag ofta frågan varför britterna bråkar. Låt oss backa ut från nuets drama, till en annan bild.

Två vuxna män står och håller handen framför ett historiskt monument. Det är tidigt 1980-tal. Den ene gigantisk, med stora ögonbryn och den andre en flugviktare i poplinrock. Det är årsdagen av slaget vid Verdun, Tysklands förbundskansler Helmut Kohl och den franske presidenten François Mitterrand böjer huvudet inför tragedin.

När Margaret Thatcher såg bilden fnyste hon åt ”vuxna män som håller handen”. I detta göms något mer, berättelsen om två separata visioner.

Den europeiska tanken föds under upplysningen. Men Europa har två olika upplysningar. I feodalsamhället Frankrike inspirerar Platon, där Staten är ett välvilligt väsen. Visa och icke mutbara individer som bär det allmänna intresset.

I England äger bönder egen jord. Man misstror överheten. En annan upplysning föds, hämtad från Aristoteles; statskritisk, liberal, med tilltro till individens kapacitet. Ur detta föds den industriella revolutionen och Adam Smiths osynliga hand som skapar välstånd underifrån.

När Kohl och Mitterrand håller handen, är det en manifestation. Ur tragedin ska något nytt födas.

Europas Förenta Stater, Platons rike.

Britter har en annan syn. EU-samarbete ska vara praktiskt, leda till mer handel och starkare rättsskydd och livschanser för individen. Mindre stat, inte mer. Dessa båda visioner är på olika sätt nobla, men inte kompatibla. Därför bråkar britterna.

Man brukar säga att EU är som en haj som måste simma framåt för att andas. Fördragen leder mot ökad överstatlighet och integration. Juridiken andas Platon. Enligt vad jag erfar är det också de höga juristerna på kommissionen som mest brottas mot britterna.

Men juridiken i EU är alltid underordnad politisk vilja. Angela Merkel trotsade ensidigt Dublinförordningen. Frankrike får ständigt undantag från eurons konvergenskrav. Diskussioner har förts om att utesluta Grekland ur Schengen. Man kör över EU:s legala ramverk, om viljan finns. Vad står på spel?

Bedömare i Europa delar synen att Brexit, ett brittiskt utträde, vore en tragedi för EU. Världens finanscentrum, jobbmotor nummer ett i EU och världens fjärde största ekonomi 2030 enligt prognoser. Dessutom ledamot i FN:s säkerhetsråd med högst försvarsanslag per person i EU. Utan britterna talar inte längre EU för Europa.

Däremot är effekterna för britterna mindre förutsägbara. Vad betyder det för storbankerna och exportindustrin att ligga i ett London utanför EU? Prognoser pekar på förändringar i BNP i spannet på mellan minus 2,2 procent och plus 1,6 procent år 2030.

För frihandelsvänner i Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland är britterna viktiga. En lösning sökes.

En möjlig modell skulle kunna vara relationen mellan Kina och Hongkong. En nation men två system. Ett EU som innebär en kontinent och två visioner. En inre kärna för dem som vill resa mot Platon, och en yttre ring för dem som vill handla och leva fredligt, men som inte anser att varje idé om detta skapas med Bryssel som medelpunkt.

Tyck till