ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Jätteklipp inom räckhåll

Spänningen stiger inför Fingerprints bokslut på torsdag.
För vd Jörgen Lantto kan en stark rapport bli en riktig jackpott.
Hans optionsprogram som löper ut i början av mars är redan nu värt en halv miljard kronor.

Fingerprint har inlett året svagt med en nedgång på över 25 procent. På torsdag är det dags för biometribolaget att göra bokslut för succéåret 2015 då både vinsten och aktiekursen sköt i taket.

För vd Jörgen Lantto blir det inte bara en viktig rapport rent företagsekonomiskt - utan även privatekonomiskt.

Han sitter nämligen på samtliga 1.300.000 teckningsoptioner i incitamentsprogrammet TO5 som löper ut den 5 mars.

Programmet klubbades igenom på en extra bolagsstämma den 4 mars 2013, i samma veva som Jörgen Lantto tillträdde som teknikchef på Fingerprint.

Priset på optionerna var 1,79 kronor styck och teckningskursen sattes till 52,35 kronor. Fingerprints aktie handlades då i cirka hälften av teckningskursen.

Om aktien i Fingerprint inte packar ihop fullständigt ser det ut att bli en strålande affär för Jörgen Lantto. Trots den knackiga inledningen på året har Fingerprintaktien stigit med cirka 1.500 procent sedan mars 2013.

Det innebär att det orealiserade värdet på optionerna ligger på cirka en halv miljard kronor vid nuvarande aktiekurs.

Så sent som i december, då Fingerprintaktien kostade 675 kronor, var den orealiserade vinsten uppe i 800 miljoner kronor.

Det här kan jämföras med Jörgen Lanttos nuvarande aktieinnehav på 25.715 B-aktier som är värt runt 11 Mkr. Vid full teckning skulle utspädningen av antalet aktier i Fingerprint uppgå till 2,45 procent.

Jörgen Lanttos incitamentsprogram är bara ett av många som har rullat i Fingerprint de senaste åren.

I höstas löpte programmet TO4 ut vilket gav optionsvinster på sammanlagt cirka 1 miljard kronor för delar av ledningen och framför allt den tidigare vd:n Johan Carlström. Det här ledde till en utspädning på cirka 8,5 procent av det totala antalet aktier.

I samband med detta frågade Di vd Jörgen Lantto om han tyckte att optionsprogrammen varit för generösa.

”Det är lätt att vara efterklok. Vissa har fallit ut positivt och andra har inte gjort det. Allt som kommer ut ur bolaget är ett resultat av folks insatser. Jag är extremt imponerad av vad organisationen har uträttat. Det är ett litet svenskt bolag som slåss med stora internationella drakar. Det är väldigt roligt om folk kan få kan få utväxling på sina investerade pengar. Det tror jag våra ägare uppskattar också, att vi har motiverad personal”, svarade han då.

De senaste månaderna har försäljningschefen Thomas Rex, forskningschefen Pontus Jägemalm samt den tidigare finanschefen Jens Reckman, alla tre stora vinnare i optionsprogrammet TO4, sålt aktier i Fingerprint för hundratals miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynslista. Samtliga tre har dock kvar stora innehav i bolaget.

När det gäller huvudägaren Johan Carlström, vars ägande till stora delar ligger i kapitalförsäkringar och därmed är svårare att överblicka, har han tidigare uppgett för Di att han avser att behålla alla aktierna.

Utöver Jörgen Lanttos incitamentsprogram finns det ytterligare ett om 500.000 optioner som löper ut i slutet av december i år. Den orealiserade vinsten på detta uppgår i skrivande stund till cirka 170 Mkr.

Fingerprints bokslut släpps på torsdag.

Bolaget väntas göra en vinst på 11,86 kronor per aktie 2015 enligt de tre analytiker som följer bolaget, att jämföra med en förlust på 2,52 kronor 2014. I år väntas bolaget öka sin vinst till 28,50 kronor per aktie.

Tyck till