ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Hälsosam ledare vinner i längden

  • SPORTIGT. ”I USA var det redan när jag var där ett plus att kunna visa upp ett hälsosamt leverne och många företag rekryterar gärna före detta elitidrottare”, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw. Foto: Jack Mikrut

  • EXTREMSKIDÅKARE. Anna Storm, vd för Elicit. Foto: Jack Mikrut

  • GILLAR ATT SPRINGA. Fredrik Ruben, vd för Dynavox Tobii. Foto: Jack Mikrut

Allt fler chefer ser fördelarna med att införa hälsa och idrott i ledarskapet.
Di har träffat den tidigare basketspelaren och Skandiachefen Frans Lindelöw, Fredrik Ruben som står bakom Team Tobii och extremskidåkaren Anna Storm som coachar medarbetarna på Elicit.

Basketen har följt Frans Lindelöw genom livet och genom karriären. Efter att i ungdomen varit elitspelare i Alvik och i Södertälje började han jobba på finansmarknaderna i Stockholm, i London och i New York, men fortsatte att spela.

”Du träffar människor och får andra nätverk genom sporten, och för mig har det alltid varit en väldigt integrerad del av min personlighet”, säger han.

När Frans Lindelöw tar emot Di på huvudkontoret på Västra Kungsholmen i Stockholm är två av fingrarna på högerhanden fixerade, en basketskada visar det sig.

”Jag spelar i Skuru, division 3, men jag har faktiskt egentligen tagit ett beslut att sluta spela seriematcher då det blir ett lite högre adrenalinpåslag som i sin tur ökar skaderisken”, säger han och skrattar lite.

För Skandia som företag är hälso- och sjukvårdsförsäkringar ett växande affärsområde, förra året ökade omsättningen med 10 procent till 800 miljoner kronor.

”Sedan 2006 har Skandia halverat sjukskrivningstalen för de företag som har sjuk- och hälsoförsäkringar hos oss”, berättar Frans Lindelöw.

Han tillträdde tjänsten som koncernchef för Skandia så sent som i november förra året, men det märks att han är påläst.

”I början av 00-talet var Skandias sjukförsäkringar en förlustaffär, det var under samma period som sjukskrivningarna skenade i väg och utbetalningarna från försäkringarna var stora”, berättar han.

För att komma tillrätta med kostnaderna började Skandia arbeta förebyggande. Alla företag med en sjukförsäkring erbjöds en gratis hälsoförsäkring.

”Det finns ett mellanläge, där du jobbar men inte riktigt mår bra. Genom att investera i resurser tidigt kan Skandia förebygga kostnader längre fram.”

I försäkringen ingår en hälsosluss dit bolagens anställda kan ringa när de börjar må dåligt, och det kan handla om allt från livskriser till ryggont.

”Genom att sätta in rätt hjälp tidigt kan vi snabbare stänga skadan.”

Lever Skandia som ni lär och förebygger ohälsa?
”Självklart, det måste vi.”

Han räknar lite på fingrarna:
Gym på alla arbetsplatser, friskvårdsbidrag, föreläsningar om livsstil och frukt överallt. Som företag vet vi ju att du får en högre produktivitet och friskare medarbetare om vi satsar på den här sortens aktiviteter.”

Skandia har i dag ett sjuktal på runt 3 procent per år vilket är lågt men ambitionen är, enligt Frans Lindelöw, att sänka den siffran ytterligare.

Har du tidigare tänkt i banorna ledarskap och hälsa?
”Nej det kan jag väl inte säga men företagen och näringslivet har ändrat sig och i dag är det många fler som tänker i termer av förebyggande hälsa.”

Frans Lindelöw säger att i finansbranschen, där han tidigare arbetat, har många varit aktiva och tränat.

”För mig själv har träningen alltid fungerat som ett slags meditation, ett sätt att hantera stress.”

Ett annat bolag som tar hälsan på allvar är ögonstyrningsföretaget Tobii, som på 15 år har vuxit från fyra till omkring 600 medarbetare. I april noterades bolaget på Stockholmsbörsen.

”Jag tror att vårt hälsoprogram har varit en viktig del i att skapa den ’växa upp-kultur’ som vi tvingades in i samband med börsnoteringen”, säger Fredrik Ruben.

Fredrik Ruben rekryterades som vd för Dynavox, ett av bolagets affärsområden, för snart två år sedan. Sedan dess har han infört hälsokonceptet Team Tobii i hela koncernen, baserat på sina erfarenheter från tidigare chefsbefattningar.

”Vi tog upp det i koncernledningen ganska snart efter att jag anställts. Grundarna tyckte det var lite läskigt, men jag fick klartecken att köra”, säger Fredrik Ruben.

Team Tobii bygger på ganska enkla grundläggande principer. Varje år gör ett externt företag tester av medarbetarnas hälsa och utifrån det görs ett program för hur de ska förbättra sin hälsa.

”Vi ger våra kolleger förutsättningar för olika aktiviteter som jogginggrupper och längdåkning. Vi har också föreläsningar”, säger Fredrik Ruben.

Skälen till att köra Team Tobii är, enligt honom, strikt ekonomiska.

”Produktiviteten ökar samtidigt som det skapar en kultur, vilket gör att medarbetarna gärna stannar samtidigt som det är en viktig del av rekryteringsarbetet.”

När började du tänka i termer av hälsa och ledarskap?
”När jag var 31 år
och blev vd för programvarubolaget 3L System Group. Det var mitt första vd-jobb och bolaget behövde ryckas upp samtidigt som såväl snittåldern som sjuktalen bland de anställda var ganska hög.”

Fredrik Ruben började titta på produktutvecklingen och de vanliga sakerna, men insåg ganska snart att de inte räckte. Han har alltid gillat konditionsidrott och ett sätt att överleva som ny chef blev att sticka ut och jogga.

”Jag upptäckte hur mycket som föll på plats när jag sprang, plötsligt kom jag på olika lösningar.”

Efter att ”masserat” sina tankar ett tag bestämde han sig för att införa ett rejält friskvårdsprogram. Resultatet lät inte vänta sig, och när han så småningom blev vd för Vitec Mäklarsystem, efter att bolaget förvärvat 3L, fortsatte han på samma spår.

Göteborgsbaserade konsultföretaget Elicit beskrivs av vd:n Anna Storm som en extremt platt organisation, där många av medarbetarna periodvis sitter ensamma ute hos kunder.

”Det bygger på att det finns en gemensam arbetsvilja, eller träningsvilja, det är inte räkmacka varje dag”, säger hon.

Elicit var ett företag präglat av tävlingsinstinkt redan när Anna Storm började.

”Alla som jobbar här är väldigt sportiga och tävlingsinriktade, så att ha olika idrottsaktiviteter för till exempel teambyggande är ganska självklart för oss.”

Elicit har, precis som många andra företag ett friskvårdsbidrag, samt satsar på olika aktiviteter där bolaget står för förutsättningarna som att hyra innebandyhall, beachvolleyplan eller en löparcoach som slipar tekniken inför ett långlopp.

Anna Storms egen passion vid sidan om arbetet är extremskidåkning. Enligt henne finns det många lik-heter mellan åkningen och uppdraget som vd.

”Jag skulle aldrig åka upp på berget utan mitt lag bakom mig. Precis som i friåkning handlar konsultuppdrag om teamwork i kombination med individuella prestationer och att sätta upp mål.

En annan positiv effekt är så klart att medarbetarna blir piggare, och mindre sjuka, när de rör på sig.
Rekryterar ni många med idrottsbakgrund?
”Många har ett idrottsintresse, men det är absolut inget vi betonar i vår rekrytering. Däremot är det en del av att leverera och prestera.”

Är det viktigt att för dig att idrotta för att vara en bra chef?
”Det är det definitivt. Alla har sitt eget sätt att rensa skallen, eller för att tanka energi som jag kallar det, och för mig har det alltid handlat om att träna”, säger Anna Storm.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till