ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ulf Petersson: Oroligt inför rapportsäsongen

Utvecklingen i Kina har helt och hållet präglat aktiemarknaden under årets första dagar. De kraftiga kursfallen har fått västvärldens börser på fall och Kina är även orsaken till att Stockholmsbörsen under fredagens förmiddagshandel har blivit på bättre humör med en uppgång på strax över 1 procent. Detta efter att den kinesiska börsen steg med drygt 2 procent efter en stark avslutning.

Kommande veckornas börs lär däremot präglas mer av bolagsnyheter eftersom bokslutsperioden närmar sig. Aluminiumföretaget Alcoa inleder som vanligt rapportsäsongen med att presentera sitt bokslut på måndag och sedan följer andra bolag efter i snabb takt. I Sverige drar rapportperioden igång på allvar med Ericsson som släpper sitt bokslut den 27 januari följt av bland andra H&M, Electrolux och Atlas Copco som kommer den 28 januari. SKF som brukar vara först ut har denna gång valt att leverera sitt bokslut först den 2 februari.

Men före rapportperioden kan vi också förvänta oss en och annan vinstvarning. Det har hittills varit ganska sparsmakat med vinstvarningar. I USA har hittills fem av de 500 bolagen i börsindexet S&P 500 kommit med förhandsbesked, varav ett bolag har berättat att det kommer att överträffa vinstprognosen. Tre har tvingats vinstvarna och ett har sagt att vinsten kommer att bli i linje med förväntningarna. I Sverige har ännu färre bolaget varit ute och berättat om sina siffror. Undantaget är stålbolaget SSAB:s kraftiga vinstvarning som kom den 16 december.

När det gäller USA är dock osäkerheten inför rapportperioden stor med tanke på dollarlyftet som kommer att pressa den exportinriktade delen av amerikansk ekonomi. Även omräkningseffekterna från  de amerikanska bolagens internationella verksamhet kommer att påverkas negativt av den starka dollarn. Svaga industriutsikter, oljeprisfallet och valutaeffekterna låg bland annat bakom investmentbanken Deutsche Banks generella neddragning av vinstutsikterna för USA-bolagens fjärde kvartal. Banken sänkte i torsdags vinstprognoserna med 2 procent och nu räknar banken med att vinsten för helåret 2015 bara blir marginellt högre än 2014. För nästa år räknar Deutsche Bank med en vinstökning på 6 procent och att de amerikanska börsbolagens utdelningar kommer att öka med 7 procent.

Tyck till