Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter Marknadsnyheter

Svagt upp på New York-börsen

Börserna i New York öppnade något högre på fredagen efter en svag vecka i spåren av Kinaoro. Inför öppning publicerades jobbrapporten för december medan Kinabörserna återhämtade sig under fredgens handelssession. Grossistlagren i USA för november hamnade under förväntan.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average 0,2 procent upp till 16.554 och det bredare S&P 500 var 0,3 procent upp vid noteringen 1.949. Tekniktunga Nasdaq Composite hade samtidigt stigit 0,7 procent till 4.722.

Omkring 140 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 315 miljoner aktier omsatts.

På bolagsfronten noterades Alcoa svagt ned i öppningshandeln. Bolaget kommer att stänga ett smältverk i Indiana samt minska produktionen i Texas, till följd av låga aluminiumpriser och kommer att ta kostnader för detta. I början av nästa vecka inleder bolaget, på sedvanligt manér, den amerikanska rapportsäsongen.

GAP föll runt 10 procent sedan det redovisat en försäljningsminskning i jämförbart butiksbestånd om 5 procent i december, väntat var nedgång kring 4 procent. Tidigare stjärnan "Old Navy" var en av de stora besvikelserna på enhetsnivå.

Den amerikanska jobbrapporten för december visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 292.000 personer i december. Väntat var +200.000. Nettorevideringen för de två föregående månaderna var +50.000.

Den genomsnittliga timlönen var oförändrad i december. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,2 procent.

"Statistiken visar på ett underliggande momentum som accelererar och alltså inte avtar i styrka. Det råder varken löneinflation eller råvaruinflation. Med båda dessa faktorer kommer Fed att vara mer motiverat att hålla sig ifrån att höja räntor", sade Dan Veru, investeringschef på Fort Lee, till Bloomberg News.

USA:s grossistlager sjönk något mer än väntat i november medan oktobersiffran reviderades ned. Försäljningen sjönk vidare oväntat med 1,0 procent i november från oktober, där var en oförändrad nivå väntad.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad kring 2,15 procent.