close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Räntor och valutor: Dollarn vänder uppåt

Publicerad 2016-01-08 06:36

Handeln i Asien har varit volatil under natten mot fredagen, i skrivande stund pekar Shanghaibörsen drygt 2 procent uppåt, dollarn har stärkts och amerikanska räntor pekar svagt uppåt efter en nedgång i torsdagens USA-handel. Oljepriserna har också vänt uppåt, efter att ha varit nere på 12-årslägsta på torsdagen.

Kinas centralbank, PBOC, satte referensvärdet för yuanen nära fixingen på torsdagen, vilken var den svagaste nivån sedan i mars 2011.

Annons:

Reuters rapporterade på torsdagskvällen med hänvisning till källor att PBOC uppges vara under press att låta yuanen falla ytterligare 10-15 procent.

"Vi bör låta yuanen sjunka betydligt härifrån, men vi bör bestämma en botten. Det ska inte leda till någon större påverkan på ekonomin eller det finansiella systemet eller panik på kapitalmarknaden", sade en inflytelserik regeringsekonom till Reuters.

David Hensley, JP morgan, skriver i ett kundbrev att marknaderna vill ha klarhet kring Kinas valutapolicy och konstaterar att veckan har karaktäriserats av en negativ feedback-loop mellan aktiemarknaden och valutan som påminner om utvecklingen i slutet på augusti. En källa till trycket verkar vara förvirring kring Kinas valutapolicy, vilken kan bero på att kapitalutflödena är så intensiva eller på att de kinesiska ledarna har beslutat att använda valutan som ett ytterligare medel för penningpolitisk lättnad. JP Morgan tror dock fortsatt att yuanen kommer att hållas relativt stabil i handelsvägda termer, beroende på uppfattningen att ekonomin följer en tillväxtprognos på 6-6,5 procent.

På torsdagseftermiddagen kom uppgiften att Kina slopar regeln att börshandeln avbryts vid ett börsfall på 7 procent.

Wall Streets S&P 500 stängde 2,4 procent ned på torsdagen, vilket innebar den sämsta inledningen på ett börsår någonsin på grund av oron för Kina, medan USA-räntorna sjönk tillbaka efter vår stängning för att sedan vända uppåt i den asiatiska handeln då Kina-oron avtog något.

Tidigt på fredagsmorgonen är tioårsräntan oförändrad på 2,17 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade i ett tal på torsdagskvällen att han är mindre optimistisk om inflationen än sina kollegor. Han anser att Fed ska vara försiktig med att höja räntan under 2016.

I går, torsdag, sade kollegan Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, att inflationen kommer att återgå till målet när oljepriset och dollarn har stabiliserats, vilket talar för en fortsatt åtstramning av penningpolitiken.

"Även om det finns osäkerhet om i vilken takt styrräntorna kommer att stiga är skälen tydliga för en uppjustering av räntorna", sade han.

I eftermiddag publiceras december månads jobbrapport, som enligt Bloomberg News enkät, väntas visa att sysselsättningen ökade med 200.000 personer i december, att arbetslösheten låg stilla på 5,0 procent och de genomsnittliga timlönerna ökade med 0,2 procent från månaden före.

Enligt Wall Street Journals enkät bland ekonomer kommer sysselsättningen att öka med 210.000 personer och arbetslösheten sjunka till 4,9 procent. En sak att hålla ögonen på är arbetskraftsdeltagandet, som trots ökade anställningar låg kvar nära 40-årslägsta i november, 62,5 procent, en annan sak är löneökningarna i årstakt, enligt tidningen.

Deutsche Bank, vars prognos för sysselsättningen ligger på +160.000, lyfter dock i ett kundbrev fram svag bilförsäljning i december som förklaring till att deras prognos för sysselsättningen ligger under konsensus. Sedan november 2003, när deras data inleds, har det varit 15 tillfällen när den inhemska bilförsäljningen varit en standardavvikelse under konsensus-estimatet. Vid 12 av de 15 tillfällena har sysselsättningen varit under konsensusprognosen, och missat den med i snitt 62.000 personer.

Japanska räntor pekar nedåt, Tokyobörsen stiger svagt och yenen har tappat mot dollarn.

Haruhiku Kuroda, chef för Bank of Japan, sade i parlamentet att det är viktigt att undersöka olika data för att förstå pristrenden och att det är svårt att bedöma den utan att utesluta oljepåverkan.

Enligt en sammanställning av olika synpunkter vid BOJ-mötet den 17-18 december, som publicerades på fredagsnatten, framkom att Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt och att utsikterna för den ekonomiska aktiviteten inte förändrats mycket sedan oktobermötet.

Det framkom också åsikter om att Japans löner inte stigit på något tydligt sätt och att japanska företag inte aktivt höjt lönerna, men att den underliggande inflationstrenden har fortsatt att förbättras.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 118:3 mot yenen och strax under 1:09 mot euron.

Kronan är 4 öre starkare mot både dollarn och euron.

På fredagens makroagenda finns fransk och tysk industriproduktion. Den senare väntas ha ökat med 0,5 procent i november, både jämfört med föregående månad och ett år tidigare.

I går, torsdag, överraskade tyska industriorder, som steg mer än väntat i november.

Det blir även tysk handels- och bytesbalans för november samt här hemma publicerar SCB industristatistik samt tjänsteproduktion för november.

Störst intresse hemmavid lär nog dock riktas mot Riksbankens protokoll från mötet den 14 december, då penningpolitiken lämnades oförändrad trots en återigen nedreviderad inflationsprognos.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Dometic Group 3,56 63,95
Lifco B 3,55 253,80
Industrivärden C 3,44 153,50
Fingerprint Cards B -2,46 110,80
H&M B -2,31 262,30
Axis -1,10 385,60
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,41% 22 909,54
FTSE 100 Index 0,31% 6 838,05
Dax 30 0,55% 10 587,77
CAC 40 0,80% 4 441,87
Dow Jones Industrial Average -0,29% 18 395,40
NASDAQ Composite 0,13% 5 218,92
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)