ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Analys: Köp kvalitetsbolag

  • Analys av Anders Hägerstrand

Den kraftiga nedgången på de europeiska börserna på torsdagen framstår som överdriven.
Högst sannolikt vänder Stockholmsbörsen upp senare under dagen eller senast på fredag. Köp kvalitetsbolag.

Börsraset i Stockholm och Europa under årets inledande dagar är en upprepning av vad som hände i somras då börskollapsen i Kina spred sig till resten av världen.

Då som nu är en ökad osäkerhet i Kina självfallet klart negativt för Stockholmsbörsen efter som många bolag säljer direkt till Kina eller indirekt är beroende av att landet fortsätter konsumera stora volymer råvaror.

Men hur stark korrelation det finns mellan nedgången på den kinesiska börsen och den reella kinesiska tillväxten under de kommande åren är högst osäkert. Dels för att den kinesiska aktiemarknaden är minst sagt omogen och dels för att Kina inte har en normal marknadsekonomi.

Detta gör sammantaget att det med högsta sannolikhet är klart överdrivet att Stockholmsbörsen under årets tre inledande handelsdagar har fallit med nästan 8 procent som en närmast direkt reaktion på händelserna i Kina.

I skrivande stund är Stockholmsbörsen ned med nästan 4 procent. Troligen börjar börsen med besked vinna tillbaka förlorad mark under dagen eller senast på fredagen. Rimligen är det nu ett utmärkt tillfälle att köpa stabila högkvalitetsbolag som Alfa Laval, Autoliv och SCA.

När råvarupriserna fortsätter falla kraftigt finns det dock anledning att vara försiktig och avvakta med att köpa råvarubolag. De kraftiga prisnedgångarna slår nu även allt hårdare mot kvalitetsbolag som Lundin Petroleum, Lundin Mining och Boliden. Ett stort tema i år blir sannolikt Statoils och Norges stora kris till följd av att oljepriset stannar på 30 dollar per fat, det är en kris som även Lundin Petroleum är en del av.

Det finns även anledning att tänka efter noga innan man köper leverantörer till råvaruindustrin. Framför allt Sandvik framstår som en klart överskattad aktie bland förvaltare i Stockholm.

Ett tips i dessa orostider är att hålla noga koll på orderböckerna i de medelstora och små börsbolagen. När likviditeten är låg kan större säljorder utlösa väldigt överdrivna, tillfälliga kursfall som ger uppenbara fyndlägen.

Tyck till