close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Avverkad skog bäst för klimatet

Publicerad 2016-01-06 20:30

Foto: Anders Wiklund

COP21-avtalet i Paris lyfter fram både den växande och den avverkade skogens nytta i det globala klimatarbetet. Detta ger Sverige som stor skogsnation oanade affärsmöjligheter i en framväxande klimatekonomi. Med en ny generation skogsprodukter på väg kan vi bli ett grönt, innovativt föredöme.

Erkännandet av och insikten om den avverkade skogens klimatnytta kan tyckas självklar ur ett svenskt perspektiv, men måste ses i ett bredare sammanhang. I EU finns på sina håll en bild av att skogen bör stå orörd och inte avverkas. Logiken i detta är att skogen är en lunga som andas in växthusgaser.

Annons:

I forskningskretsar och inom skogsnäringen vet vi dock att det är den avverkade skogen som är hjälten i klimatdramat. Klimatnyttan sker huvudsakligen när träden inte längre står kvar i skogen.

"Klimatnyttan sker huvudsakligen när träden inte längre står kvar i skogen."

Färdiga skogsprodukter binder koldioxid. Bara i Sverige sker detta årligen i storleksordningen cirka 50 miljoner ton. Det ska jämföras med den växande skogen som binder 10 miljoner ton. Och utnyttjar vi mer av trädet – för att till exempel ersätta plastförpackningar eller för att bygga mer i trä – blir den så kallade ”substitutionseffekten” ännu större.

I Parisavtalet nämns ”det hållbara skogsbrukets” roll för att minska utsläppen. Hållbart skogsbruk betyder bland annat att man inte avverkar mer än tillväxten (i Sverige avverkar vi 80 procent av den årliga tillväxten). Även avsättning av skog för den biologiska mångfalden är viktig liksom lagstadgad återplantering. Men i slutänden handlar det om att avverka träden i skogen – det är det ”skogsbruk” betyder.

För Sverige gäller det att ta tillvara på detta internationella erkännande. När konsumenter och investerare ratar fossila produkter till förmån för förnybara uppstår ökad efterfrågan på produkter från skogsråvara.

COP21-avtalet lyfter också för första gången tydligt fram näringslivets roll i den gröna omställningen. På detta tema kan noteras att svensk skogsnäring storsatsar. Skogsbolagen har nyligen aviserat investeringar på 17 miljarder kronor i utbyggnad av sågverkskapacitet och i pappers- och massafabriker. Det talas väldigt lite om att dessa ”industrisatsningar” lika gärna skulle kunna beskrivas som storskaliga klimatinvesteringar.

Långsiktigt behöver Sverige dock komplettera de traditionella produkterna med nya produkter från skogsråvara. Därför behövs mer investeringar i forskning. Sverige har världsledande forskning på detta område, till exempel på Wallenberg Wood Science Center.

COP-21-avtalet ger Sverige oanade gröna affärsmöjligheter. Vi kan genom befintliga och kommande produkter från den avverkade skogen bidra ännu mer till att minska utsläppen.

Per-Olof Wedin, vd, Sveaskog

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)