close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Analys: Det dystra läget något att glädjas över

Uppdaterad 2016-01-04 16:47. Publicerad 2016-01-04 16:21

Kinas ekonomiska utveckling haltar. Foto: AP

Stämningsläget är sällsynt dystert. Det ska vi vara glada för. Under 2016 finns det utrymme för positiva överraskningar, något som bådar gott för börsen efter den usla starten.

Den senaste veckan har det publicerats mängder av nyårskrönikor med profetior om det nya året. De gemensamma nämnarna är framtidspessimism och fokus på hot snarare än möjligheter. 

Annons:

Fakta

GUIDE

VAD: Börser faller när pessimismen dominerar. Oron är överdriven. 

VARFÖR: Under 2016 kommer minsta positiva nyhet att applåderas. 

SLUTSATS: Fyndköp på aktierean. 

Sex ekonomiska ångesthärdar dominerar.

1. Kinas makroekonomiska utveckling är så risig att investeringar faller och importen av västvärldens produkter rasar. Pessimisterna fick vatten på sin kvarn under måndagen när inköpschefsindex sjönk marginellt.

2. Ryssland fortsätter att utgöra ett geopolitiskt hot samtidigt som ekonomin är under isen och rubelns köpkraft urholkas. 

3. De låga och ständigt fallande råvarupriserna i allmänhet och oljepriset i synnerhet orsakar stora problem när vinsterna havererar och råvaruproducerande länder går kräftgång. Det gör i sin tur att de investerar mindre och reducerar inköpen av exempelvis gruvutrustning från länder som inte i sig är beroende av höga råvarupriser.

Av råvaruländerna är det Brasilien som sågas hårdast. Världens sjunde största land, i BNP-termer, krymper och kreditvärderingsinstitutet Fitch lyckades precis före jul degradera Brasiliens betyg till skräpstatus. Som lök på laxen riskerar president Dilma Rousseff åtal för sitt usla hanterande av de offentliga finanserna.

4. Europas ekonomi är fortsatt bräcklig och flyktingkrisen blottlägger EU:s svagheter med kroniskt hög arbetslöshet. Och att länderna inte kommer överens riskerar att spräcka hela Shengensamarbetet. Dessutom kan eländet i EU få britterna ännu mer skeptiska till medlemskapet, vilket ökar sannolikheten för ett utträde efter folkomröstningen senare i år. 

5. Räntor på företagsobligationer har stigit under de senaste månaderna när investerare ratar mindre kreditvärdiga papper till förmån för statsobligationer och andra så kallade ”investment grade" obligationer. Det tyder på bristande riskaptit. 

6. Breda USA-börser avslutade 2015 på ett litet minus och det var egentligen bara FANG, alltså Facebook, Amazon, Netflix och Google, som lyfte av storbolagen. Det kan ju inte båda gott menar dysterkvistarna.

6-0 till pessimisterna alltså. Eller? 

Jag skulle vilja hävda motsatsen. Att det finns ekonomiska utmaningar råder det inget tvivel om, men så där värst illa är det minsann inte. Vi tar det i tur och ordning: 

Kina växer inte längre med 10 procent per år. Nu är målet 6,5 procent, något som landet klarade av 2015 och inget tyder på att det skulle bli så mycket lägre i år. Visst är det sant att Kina inte bara kommer att leva på investeringar, men att förutspå slutet på den kinesiska investeringsboomen är djärvt. 

Konsumtionen tar över som den viktigaste drivkraften, till lycka för exempelvis H&M, men bara en sådan sak som uppbyggnaden av en mer modern sidenväg från Kina till Europa betyder att världen aldrig tidigare stått inför liknande investeringar i bil- och järnvägar. Och när vi ändå är i regionen: Indiens ekonomi, med sina 1245 miljoner invånare, växte under det senaste kvartalet med 7,4 procent. 

Ryssland är i kris när inflationen på 13 procent urholkar hushållens köpkraft. Det vänder inte runt i morgon, men som tur är utgör landet bara 3 procent av världsekonomin. Samtidigt är det lite väl sent att nu bli pessimistisk om Ryssland på grund av den stora oljeexponeringen. 

Detsamma gäller i hög grad Brasilien. Oljepriset har redan halverats och det är ganska sällan som en marknad kraschar när den redan har kraschat. Dessutom är förväntningarna på president Dilma Rousseff så lågt ställda att det blir svårt för Brasilien att svika ytterligare. 

Över till västvärlden där USA går så bra att arbetslösheten har fallit ned till 5,0 procent, den lägsta nivån sedan finanskrisen. Industrin mår mindre gott av den starka dollarn, men hushållen är vid god vigör när sysselsättning och löner stiger. 

Även i Europa ser det bättre ut, väl illustrerat av måndagens inköpschefsindex som visade att tillväxten nu accelererar. Dessutom är det en bred återhämtning där till och med sorgebarnet Grekland växer. Någon boom är det inte frågan om, men Europa tar små steg i rätt riktning. 

Nu är det pessimism som präglar marknadssentimentet och börserna faller brant över hela världen. När det vänder vet ingen, men i min värld är det rea eftersom värderingarna knappast är särskilt utmanande med extremlåga räntor och en global BNP som väntas växa ganska normalt. Visst gör det ont för JR Ewing och andra oljeschejker när oljepriset faller, men för världsekonomin gör det under när hushållens köpkraft ökar och företagens kostnader minskar. Oftast underskattas den kraften. 

Minst lika viktigt är att generella dysterheten skapar utrymme för positiva överraskningar. 

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Dometic Group 3,56 63,95
Lifco B 3,55 253,80
Industrivärden C 3,44 153,50
Fingerprint Cards B -2,46 110,80
H&M B -2,31 262,30
Axis -1,10 385,60
Världsindex
Nikkei 225 -1,18% 16 360,71
Hang Seng Index 0,41% 22 909,54
FTSE 100 Index 0,31% 6 838,05
Dax 30 0,55% 10 587,77
CAC 40 0,80% 4 441,87
Dow Jones Industrial Average -0,29% 18 395,40
NASDAQ Composite 0,13% 5 218,92
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Tieto 3 3 0
Nokia 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
PledPharma 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SVOL A
7,96
MEKO
-9,97
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)