ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Vinstvarning för norskt konstgödselbolag

Det norska konstgödselbolaget Yara vinstvarnar för det fjärde kvartalet och spår att rörelseresultatet kommer att uppgå till 0,7 miljarder norska kronor och att ebitda-resultatet kommer att landa på 3,5 miljarder.

I en sammanställning från november i fjol trodde analytikerna i snitt, enligt SME Direkt, att ebitda-resultatet skulle uppgå till 4,9 miljarder norska kronor. Enligt en sammanställning från Bloomberg trodde analytikerna att Yaras ebitda skulle uppgå till 4,3 miljarder norska kronor.

Bolaget tar en stor nedskrivning i kvartalet men hänvisar också till lägre försäljning och lägre produktionsvolymer i det fjärde kvartalet i förhållande till motsvarande period 2014. Detta gäller särskilt ammoniak och uera - två produkter där Yara haft "betydande" produktionsstopp under kvartalet.

Yara tar nedskrivningar om 1.150 miljoner norska kronor i det fjärde kvartalet, avseende främst produktionsanläggningar i Frankrike respektive Trinidad. Nedskrivningen belastar rörelseresultatet, men inte ebitda.

Yara fullständiga rapport väntas 11 februari.

Tyck till