ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Veckans aktie: Svenska fjällens konung står stark

Med en bra kalender och en svag krona i ryggen är skidanläggningsdominanten Skistar på väg mot en ny kanonsäsong.
Årets sura börsinledning har öppnat ett köptillfälle.

När Di gjorde en stor intervju med Skistars vd Mats Årjes i november var han tydlig med att bolaget var redo att lägga till en ny skidort till portföljen. Lika tydlig var han med att det skulle tolkas som att det eventuella tillskottet troligen inte fanns i Norden. Och knappt hade tidningens trycksvärta hunnit torka innan beskedet kom att Skistar köper in sig med ett majoritetsägande i den österrikiska anläggningen St Johanner Bergbahnen.

Det är ett intressant köp som öppnar tillväxtdörren till Alperna men finansiellt blir påverkan liten närmaste åren. Anläggningen omsätter strax under 60 miljoner kronor med en rörelsevinst på 2 Mkr så det är inget som kommer att förändra den stora bilden av Skistar.

Å andra sidan är behovet av förvärvad vinsttillväxt litet med de förutsättningar bolaget har just nu. En svag krona bidrar till att hålla skidresenärerna kvar vid anläggningarna i Norden och de röda dagarna har legat förmånligt i kalendern för arbetstagarna, vilket gynnar efterfrågan på skidresor. Och för ett företag som gör stora investeringar i infrastruktur, som liftar och snökanoner, är det avgörande att kunna slå ut de fasta kostnaderna på höga volymer. I synnerhet gäller det när hela årsvinsten i praktiken måste dras in under 4-5 månader.

Att fylla upp stugor och liftar under jul och nyår samt sport- och påsklovet är ett måste men det är inte den stora utmaningen eller potentialen. Det är istället att få upp beläggningen under lågsäsongsveckor och helger och här finns flera initiativ som lovar gott.

Det handlar om etableringen av barnkonceptet Valle med speciella vinterveckor, att locka konferensgäster mellan skolloven och att snärja den ofta kapitalstarka gruppen med skidåkare över 55 år med utflugna barn och flexibla semestermöjligheter.

På lite längre sikt finns också stor potential i den flygplats med tillhörande köpcentra som planeras i Sälen till december 2017. Det kommer att öka tillgängligheten till anläggningarna i Sälen och i näraliggande Trysil och det kan bli en viktig katalysator för tillväxt av logi och av ökad försäljning av den mest lukrativa produkten: liftkort.

Vad gäller den pågående säsongen finns alla förutsättningar att den mynnar ut i ett nytt kanonår för Skistar, som med knapp marginal säljer mer än hälften av alla liftkort på den svenska marknaden och knappt en tredjedel i Norge. Bokningarna i senaste rapporten, som släpptes veckan före jul, pekade på en 12-procentig ökning och enligt Mats Årjes var samtliga veckor fram till påsk mer bokade än inför fjolårssäsongen.

Hög beläggning är som sagt avgörande för lönsamheten och därför tror vi inte att det stora marginallyftet från fjolåret är i fara. Tvärtom finns utrymme för en liten ökning och vi räknar med Skistar når 20 procent det här året.

Nästa år ser kalendern inte alls lika rolig ut för den som tänkt semestra under vinterhalvåret och det blir en tuff match att hålla samma beläggningsnivåer för Skistar. De nämnda initiativen kan göra mycket nytta men vi tycker det är rimligt att ha dämpade förväntningar på tillväxten och att ställa in sig på en liten utspädning av marginalen.

På våra prognoser handlas Skistar i år till ett p/e-tal på drygt 16 och strax däröver nästa år då vi gör ett försiktigt antagande om en liten vinstnedgång. Det är en värdering strax över börssnittet men samtidigt långt under vad bolaget har haft för multipel de senaste åren.

På en tillfällig toppvinst ska värderingen inte heller få skena iväg men likväl tycker vi att man kan betala mer för Skistar. Dels har bolaget etablerat en unikt stark position på den skandinaviska skidmarknaden som kan stärkas ytterligare tack vara de omfattande fastighetstillgångarna och det bör värderas med en premie. Dels ser vi goda chanser för att den fina direktavkastningen blir uthållig. Utdelningen höjdes ett stort steg i fjol från 2,50 till 4,00 kronor.

Flitiga kunder kan dessutom öka direktavkastningen rejält genom att ta del av en aktieägarrabatt på liftkort, skidhyra och skidskola om 15 procent.

Skistar aktien har historiskt sett ofta gått in i en sommarsvacka och möjligen kan ännu bättre köpläge komma då, men efter ett nedställ under den svaga januaribörsen är aktien redan köpvärd.

Tyck till