ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Löfvens regering allt oftare överkörd

  • UNDERKÄND. Statsminister Stefan Löfven blir gång på gång överkörd av oppositionen. Foto: Lars Larsson TT

Alliansen och Sverigedemokraterna driver samma linje i allt fler och tyngre frågor, visar nya siffror som Di har tagit del av.

Antalet tillkännagivanden där oppositionen har kört över regeringen är rekordmånga.

I en intervju i Di i onsdags gjorde SD-ledaren Jimmie Åkesson klart att hans parti är redo att stödja en alliansbudget om den bygger på Moderaternas migrationspolitik.

Det är ett besked med potentiellt mycket stora politiska konsekvenser. Om alliansen kan räkna med SD:s stöd skulle det rita om den politiska kartan i Sverige.

Att alliansen och SD tillsammans har majoritet och därmed möjligheten att köra över regeringen syns också tydligt i statistiken över antalet tillkännagivanden, som är en möjlighet oppositionen har att driva igenom sin politik mot regeringens vilja.

En sammanställning som Di har tagit del av visar att antalet tillkännagivanden där oppositionen kört över regeringen är rekordmånga.

Under det första riksdagsåret efter valet röstade alliansen och SD igenom 49 tillkännagivanden. Under det nuvarande riksdagsåret handlar det om ytterligare 14, men den siffran väntas stiga rejält i vår.

Sedan valet handlar det därmed om 63 tillkännagivanden där alliansen och SD har gått emot regeringens vilja. Det kan jämföras med i snitt 28 tillkännagivanden om året 2010–2014, då alliansen styrde i minoritet.

”Det är många tillkännagivanden som har riktats mot regeringen och numera är de oftast mycket större frågor än vad som var fallet tidigare. Det handlar om att ta fram nya lagar eller tillsätta och påverka stora utredningar”, säger Thomas Larue, tjänsteman i riksdagsförvaltningen och doktor i statsvetenskap, som tillsammans med Niklas Bolin, lektor vid Mittuniversitetet, sammanställt siffrorna.

Regeringen är inte tvungen att följa tillkännagivandena, men för Stefan Löfven och hans ministrar, som hela tiden lever under hotet att bli föremål för ett misstroendevotum, kan det vara farligt att trotsa riksdagen.

Det finns flera känsliga frågor där regeringen har svängt efter riksdagens markeringar. Dit hör Bromma flygplats och vårdvalet.

Ett aktuellt och politiskt känsligt exempel där regeringen har valt att trotsa riksdagen är frågan om den bortre parentesen i sjukförsäkringen, som regeringen nu avskaffar mot riksdagens uttalade vilja.

”Vi har motsatt oss det här under en lång tid”, säger Johan Forssell, talesperson för M, som dock är föga överraskad.

”Det följer ett inövat mönster”, säger han.

Enligt tidningen Fokus är M redo att väcka ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), vilket skulle kunna innebära att hon tvingas avgå.

Men Johan Forssell är fåordig om den saken.

”Det är inget som jag vill spekulera i”, säger han.

Tyck till