close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Dokument: Kinas försvunna affärsmän

Publicerad 2016-01-30 21:00

Guo Guangchang. Foto: AP

När de kinesiska börserna skakade som bäst i höstas började näringslivstoppar plötsligt försvinna. Kinas president Xi Jinpings korruptionskampanj tycks ha spridit sig till näringslivet.

Tänk dig att Securitas meddelar att bolagets aktie handelstoppas eftersom styrelseordföranden Melker Schörling är försvunnen. Ett dygn senare kommer ett kryptiskt meddelande om att han samarbetar med myndigheterna i en hemlig utredning. Samma vecka grips flera toppchefer på en av landets viktigaste aktiemäklarfirmor, anklagade för korruption.

Annons:

Händelserna utspelade sig i själva verket i Kina i början av december. Guo Guangchang, mannen som ofta beskrivs som Kinas Warren Buffet och vars förmögenhet på motsvarande 46 miljarder kronor är ungefär lika stor som Schörlings, försvann bara dagar innan hans investeringskonglomerat Fosun International skulle hålla sin årliga stämma.

Ryktena tog fart direkt. Vittnen påstod att de hade sett honom föras bort av polis när han anlände till en flygplats i Shanghai. Alla inlägg på hans profil på Weibo, Kinas svar på Twitter, hade tagits bort.

Snart bekräftade också Fosun att ordföranden ”assisterade vid vissa utredningar hos fastlandsmyndigheter”. När börserna stängde för helg, med årsstämman redan på måndagen veckan därpå, visste ingen när Guo skulle vara tillbaka eller om han i själva verket hade gripits.

”Vi är fortfarande chockade. Guo är väldigt försiktig i sina kontakter med regeringen. Han säger ofta till oss att hålla oss nära politiken men långt ifrån politikerna”, sa en anonym anställd till den Kongkongbaserade tidningen South China Morning Post.

Guo Guangchang var inte den första näringslivstoppen att plockas upp av polis och inte heller den sista. Bara dagar efter hans försvinnande meddelade Citic Securities, Kinas största mäklarhus, att två av dess högsta chefer inte gick att nå. Då hade sex av åtta toppar redan gripits tidigare på hösten. Så sent som i början av januari försvann miljardären Zhou Chengjian, grundaren av modeföretaget Metersbonwe, i en vecka. Även den aktien handelstoppades på Shenzhenbörsen.

Just formuleringen om att Guo skulle hjälpa fastlandsmyndigheter med ”vissa utredningar” känns igen från andra fall. Samma förklaring gavs när Guotai Junan, styrelseordförande för den Hongkongbaserade mäklarfirman Guotai Junan International, dök upp igen i slutet av december efter ha varit försvunnen från radarn i nästan en månad.

Det som ur ett europeiskt perspektiv kan låta som en thriller med en orealistisk premiss men inom ramen för president Xi Jinpings drygt tre år vid makten finns det en logik. Den nye presidenten har lagt stort fokus på en gigantisk kampanj mot korruption. Under sina först två år vid makten fällde han fler tigrar, en kinesisk omskrivning för högt uppsatta partibyråkrater, än vad föregångaren Hu Jinato gjorde under sitt decennium vid makten enligt den kinesiska ekonomen He Qinglian.

Det inkluderar bland annat flera tidigare medlemmar i den mäktiga politbyrån, som generalen Xu Caiho och Zhou Yongkang som tidigare hade ansvar för den kinesiska säkerhetsapparaten och rättsväsendet. På regional nivå har borgmästare och partitoppar fastnat i nätet.

Kampanjen har tolkats som ett sätt att bättra på Kommunistpartiets anseende bland vanliga kineser. Xi Jinping har själv kallat korruptionsproblemen för ett existentiellt hot mot regeringen.

Steget till insatserna mot toppar på börsnoterade bolag är inte långt. Även om bara drygt 7 procent av befolkningen äger aktier står de icke-professionella, privata investerarna för uppemot 80 procent av handeln. Bland de kinesiska medier som inte är statligt ägda görs kopplingen mellan korruptionskampanjen och de mystiska försvinnandena bland börsbolagen. Att näringslivet är tätt knutet till partiet i det hårt kontrollerade Kina gör steget bara kortare.

Fosun-ordföranden Guo Guangchang dök upp på årsstämman, bara fyra dagar efter att han försvunnit. Han höll ett sedvanligt tal om det gångna året och lade fram Fosuns strategi. Inte en enda gång nämndes försvinnande eller vad det var han hade hjälpt myndigheterna med medan hans konglomerat inte kunde komma i kontakt med honom och aktien handelsstoppades.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -4,00 SEK
2016-08-30 09:00 - 17:30
ASSA B -2,22% 175,80

Assa Abloy B

-2,22%

Skapad 2016-08-30 12:45

Därför dissas Assa Abloy

BÖRS. Analytikerna sänker förväntningarna på tillväxten och det är främst ett område som oroar.

Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
12:45 % Senaste
Nobia 6,39 79,90
AAK 2,05 623,00
SKF A 1,94 146,80
Unibet Group -3,02 75,55
Assa Abloy B -2,22 175,80
Bonava B -1,14 104,20
Världsindex
Nikkei 225 -0,07% 16 725,36
Hang Seng Index 0,85% 23 016,11
FTSE 100 Index 0,04% 6 840,45
Dax 30 0,84% 10 633,27
CAC 40 0,78% 4 458,94
Dow Jones Industrial Average 0,58% 18 502,99
NASDAQ Composite 0,26% 5 232,33
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 9 27 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
SAS 1 7 2
Lucara Diamond Corp 6 4 0
Nokia 3 3 0
Tieto 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
Semafo Inc. 1 3 0
Verisec 0 3 0
PledPharma 0 3 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Hansa Medical 0 3 0
Svolder 2 1 0
Photocat 0 3 0
GWS Production 0 3 0
Bonava 1 1 1
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
NOBI
6,52
MSC B
-6,19
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)