ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ökad börda för polisen

Den mycket kraftiga ökningen av antalet avvisningar som nu väntar sätter hård press på polisen, som bara lyckades genomföra en av tre avvisningar i fjol.

Regeringen kräver nu bättring, men Polisförbundets ordförande slår larm om att man inte kommer klara situationen.

Di:s avslöjande att regeringen gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisningar av upp till 80.000 asylsökande har blivit en internationell världsnyhet. Medier över hela världen, med tv-kanaler som BBC och al-Jazira, samt tidningar som brittiska the Guardian och tyska der Spiegel toppade på torsdagen sina sajter med nyheten.

Ser man tillbaka på hur det sett ut de senaste åren blir det närmast en gåta hur de ansvariga myndigheterna ska klara av att hantera alla avvisningar som nu väntar.

Av de cirka 21.000 som skulle avvisas i fjol var det mindre än hälften som självmant reste hem. Polisen, som tar hand om alla ärenden av människor som inte återvänder frivilligt, tog över ansvaret för 11.000 avvisningar. Men av dessa klarade man bara av att genomföra 3.600 avvisningar. Samtidigt finns det i dag omkring 21.000 personer i Sverige som fått avvisningsbeslut men inte lämnat landet.

Inrikesminister Anders Ygeman beskriver den låga andelen genomförda avvisningar som ett stort misslyckande.

”Det här har varit ett område som Sverige har misskött under ganska lång tid. Vi måste kraftigt förbättra det här arbetet”, säger Anders Ygeman till Di.

”Man har inte tyckt att det här har varit den viktigaste arbetsuppgiften. Man har låtit myndigheterna skylla på varandra”, säger han.

Nu kräver han att Polismyndigheten höjer ribban.

”Om jag ökar återvändandet med 50 procent kommer jag känna att jag gjort ett bra jobb”, säger han.

De 60.000–80.000 avvisningar som inrikesminister Anders Ygeman har flaggat för kommer att landa i polisens knä från och med i höst och prägla myndighetens arbete under många år.

Per Löwenberg som är biträdande chef över gränspolisen, som nu ska byggas ut med 1.000 tjänster, tror inte att regeringens ambitioner är realistiska.

”Andelen avvisningar som vi lyckas genomföra kan nog hamna på samma nivå som i fjol”, säger han.

Polismyndigheten befinner sig i en extremt ansträngd situation sedan tidigare. Mängdbrott som narkotikabrott och trafikbrott har prioriterats ned. Den kraftiga ökningen av antalet avvisningsärenden som nu väntar får nu Polisförbundets ordförande Lena Nitz att slå larm.

”Vi är inte rustade för den här situationen. Vi presterar redan över vår förmåga och resultatet är en extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag. Både för dem som jobbar med gränskontroll och även dem som ska jobba med det ordinarie polisarbetet”, säger hon.

Den begäran om ytterligare 1,8 till 2,8 miljarder för 2017 till 2019 som rikspolischef Dan Eliasson lämnade till regeringen häromdagen räcker inte, menar hon.

”Det är inte tillräckligt. Vi har varit underdimensionerade och underfinansierade under lång tid. Det saknades pengar redan innan de kriser och händelser vi står inför inträffade.”

Nu spår Lena Nitz att polisen kommer tvingas till tuffa prioriteringar.

”Jag befarar att ytterligare nedprioriteringar måste göras på mängdbrott och möjligen även på utredningsverksamhet av organiserad brottslighet och grova våldsbrott.”

Tyck till