Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Kinas centralbank ökar frekvens på marknadsoperationer

Kinas centralbank PBOC kommer att öka frekvensen för marknadsoperationerna tillfälligt, inför och efter det kinesiska nyåret, med start den 7 februari. Efterfrågan på likviditet är stor inför det nya året. Det framgår av Reuters. Den ökade frekvensen kommer att gälla mellan 29 januari och 19 februari.

Centralbanken ska också tillåta fler institutioner att delta i marknadsoperationerna av kortsiktig utlåning (SLO). Vidare kan statsobligationer samt obligationer utgivna av myndigheter och banker användas som säkerhet för att låna genom SLO och andra marknadsoperationer.

Kinas centralbank PBOC tillförde under torsdagen likviditet om 340 miljarder yuan till banksystemet, genom 80 miljarder via repor med sju dagars löptid samt 260 miljarder yuan med 28 dagars löptid.

Det innebar att nettotillförseln av likviditet uppgick till 590 miljarder yuan under innevarande vecka, vilket var den största tillförseln för en enskild vecka sedan den första veckan i februari 2013.

Reporäntan med sju dagars löptid handlades till 2,25 procent på torsdagen, vilket kan jämföras med onsdagens genomsnittsränta på 2,30 procent.