ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fondbolagen laddar för Iran

  • Foto: Richard Drew/TT

När dörrarna till Iran nu öppnas står fondbolagen redo att investera. Flera lanseringar av Iranfonder väntas under året, men småspararna riskerar få vänta på att investera sina sparpengar.

Det är inte bara näringslivet som lockas av potentialen i Iran. Landets stora och välutbildade befolkning, rika råvarutillgångar och väl fungerande börs attraherar även fondbolagen.

”I vår bransch är Iran den sämst bevarade hemligheten. Alla som arbetar med den här typen av marknader ser det som en väldigt spännande framtida marknad. Det finns fantastiska möjligheter”, säger Mattias Martinsson, förvaltningschef och medgrundare av Tundra Fonder.

Bolaget fokuserar på nya tillväxtmarknader, så kallade frontiermarknader, och har utvärderat Iran och dess bolag i nästan två år. I dagsläget råder dock en redovisningsstandard som gör det svårt att få en bra bild av kvaliteten på företagens siffror, och man räknar med en omfattande omstruktureringsprocess.

”Det finns en risk att det blir lite stökigt under det första året. Det kan mycket väl bli så att vi kommer med en renodlad Iranfond, men det kommer att vara vid en tidpunkt när vi känner att vi är trygga med att erbjuda den”, säger Mattias Martinsson.

Den första renodlade Iranfonden, Cypern-baserade Turquoise Variable Capital Investment fund, lanserades nyligen av brittiska Charlemagne Capital och Turquoise Partners.

”Den lägsta investeringen är satt till 150.000 euro (ca. 1,4 miljoner kronor), så fonden är sannolikt inte ett alternativ för privata investerare någonstans. Men så småningom kommer den att vara tillgänglig för institutionella investerare även i Sverige”, säger Varda Lotan, marknadschef på Charlemagne Capital.

Även East Capital ser ett enormt intresse för marknaden, och portföljförvaltaren Emre Akcakmak räknar med att fler Iranfonder kommer att dyka upp framöver.

”Det är en fråga om när, inte om. Många investerare är redan intresserade av de här möjligheterna, och vi hör talas om planer på att lansera sådana fonder”, säger han.

Emre Akcakmak konstaterar att befolkningen om cirka 80 miljoner människor är lika stor som Turkiets, men att Irans BNP på 400 miljarder utgör blott hälften av grannlandets, vilket illustrerar tillväxtpotentialen.

”När hjulen väl börjar rulla så kan landets ekonomi få upp ordentlig fart, vilket kommer att speglas av ett högt intresse från investerare. Jag tror att det kan bli jämförbart med intresset för våra Turkietfonder.”

Svenska småsparare lär dock inte lägga in några större pengar.

”Det kommer säkert att dyka upp några renodlade Iranfonder, men det kanske är fem procent av svenska folket som letar efter enskilda länder i den storleken. Man kommer att ha det som en liten extragrej i sin portfölj”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Inledningsvis väntas fonderna bli komplicerade nischprodukter som riktar sig mot institutionella köpare, då det i nuläget inte är möjligt att lansera Iranfonder som är baserade i USA eller EU. Men Emre Akcakmak hoppas att det även ska komma fonder som riktar sig mot privata investerare, och utesluter inte en Iranfond från East Capital, även om man i dagsläget inte har några sådana planer.

”Vi undersöker alla möjligheter att göra affärer i Iran. Det är ett naturligt mål för vår Frontiermarknadsfond från dag ett, men tiden får utvisa vilken struktur det blir. Det är inte en förvaltningsfråga i det här skedet, då vi redan gillar marknaden. Nu handlar det om juridiken och själva processen”, säger han.

Charlemagne Capital konstaterar i sin tur att de förmodligen kommer att bredda sitt utbud längre fram.

”I sinom tid tror jag absolut att vi kan lansera en Iranfond som riktar sig mot småsparare, men inte nödvändigtvis på kortare sikt”, säger Varda Lotan.

Vilken bank ger högst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till