ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Stockholm sladdar i svensk exportliga

Mälardalen och Norrbotten har haft den snabbaste exportökningen det senaste decenniet, medan bostadsbristen bromsar Stockholm.
Det visar en ny studie från Stockholms handelskammare, som efterlyser en mer regional exportpolitik.

”Det är dags att slå hål på myten att det är länder som handlar med varandra. Det är företag och personer som handlar med varandra och städer som är naven i handeln”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

På måndagen lägger handelskammaren fram en rapport där exporten har delats upp på länen.

Stockholms län ligger naturligtvis i topp med en export på 295 miljarder kronor, följt av de andra storstadslänen Västra Götaland och Skåne.

”Ändå är inte tjänstesektorn med. Där är statistiken så bristfällig att den inte går att bryta ned länsvis”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Den stora exportboomen finns i länen nära Stockholm samt gruvtäta Norrbotten.

”Bostadsproblemet börjar bli en hämsko för Stockholms export. Företag som vill anställa måste hitta bostäder åt personalen”, säger han.

Ändå är utvecklingen bättre i Stockholm än i Västra Götaland. I huvudstadslänet har exporten gått upp med 31 procent från 2003, att jämföra med 6 procent för det västsvenska länet.

”Stockholm har lagt äggen i olika korgar där de tre största sektorerna är ungefär lika stora. Västra Götaland har tyvärr haft mycket i fordonsindustrin”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Andreas Hatzigeorgiou säger att Stockholm också har ett annat fokus på sin export än övriga landet.

”Sveriges viktigaste exportmarknad är Norge och övriga Norden. För Stockholm är Storbritannien och USA viktigare. Därför behöver Stockholm en exportstrategi och åtgärder som anpassas efter landets exportmotor.”

Handelskammaren förordar bland annat frihandelsavtal med USA och Kanada och andra sänkta hinder för handel.

”Stockholm måste också bli mer tillgängligt, med bättre flygförbindelser med andra städer och fler direktflyg. Det är inte bara en fråga för regeringen utan måste vara ett brett samarbete”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Därför håller Handelskammaren på måndagen ett seminarium med bland andra näringslivsminister Mikael Damberg, Stockholms landshövding Chris Heister och Henrik Henriksson, koncernchef för Scania, som är en av länets verkliga exportmotorer.

Seminariet sker i samband med att rapporten ”Stockholm Stockholm stad i världen” presenteras.

”Stockholms internationalisering står inte i motsats till övriga landet utan kan fungera som en språngbräda till utlandet. Det är enklare för ett företag från Piteå eller Oxelösund att nå ut om Stockholm har bra kontakter”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Tyck till