ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Martin Blomgren: Plats för rapporter

  • Analys av Martin Blomgren.

Bank, verkstad, telekom och detaljhandel.
I veckan rapporterar börsjättar som företräder alla tunga sektorer på Stockholmsbörsen.

Glöm kinesiska kasinobörser och världskändisar som visar sin goda vilja i Davos. Den här veckan kommer att handla om hårda siffror och mjuka uttalanden från börsbolagen. Med start på onsdag börjar tungviktarna rapportera, och givet osäker makrostatistik, rasande råvarupriser och fallande börser ska man nog inte hoppas på för mycket optimism när vd:arna blickar ut över året.

Å andra sidan gör det dramatiska börsfallet under årets inledning att det kan räcka långt med att visa att verksamheten tuggar på sidledes för att lugna nervösa investerare.

Veckans rapportflod är i allt väsentligt koncentrerad till onsdag, torsdag och fredag, och de första två stora bolagen ut är Nordea och Ericsson.

Storbankens höga utdelning är ett dragplåster som aktiemarknaden har bortsett från när exponering mot Norge, mot en sämre konjunktur och mot jobbiga regelförändringar har vägt tyngre.

Hur den nya vd:n Casper von Koskull har tacklat minusräntan, vilka spargrepp han vill ta och vilken utdelning han föreslår är andra frågor att besvara.

Även i Ericssons fall är sparinitiativ och utdelning i fokus, liksom synen på teleoperatörernas investeringsvilja. Stora avvikelser mot prognoserna och stora kursrörelser är något av en tradition när telekomjätten rapporterar.

Den första riktiga konjunkturmätaren bjuder dock Atlas Copco på när bolaget, som första verkstadsföretag, släpper sin rapport på torsdag. Bolagets kompressorer, gruvmaskiner och industriverktyg används i vitt skilda sektorer, och en lång gruvplåga har de senaste kvartalen kompletterats med smitta från oljeindustrin.

Den organiska orderingången har varit blek en längre tid och nyckelfrågan är hur den viktiga eftermarknaden – service och reservdelar – står emot. Det har varit Atlas signum att parera en sämre utrustningsförsäljning med en höglönsam eftermarknad, men kursfallet pekar på att det finns tvivel om huruvida det lyckas även i år.

Atlas vd Ronnie Leten är också ordförande i Electrolux, som samma dag släpper den sista rapporten med Keith McLoughlin bakom spakarna. Efter den bommade GE-affären lämnar han över till Jonas Samuelson vid månadsskiftet. Han måste ta sig an en ny kinesisk konkurrent i USA, en omstart i Kina och ett fritt fall på marknaden i Brasilien.

På fredag är de stora pjäserna Telia Sonera och Autoliv, där tillbakadragandet från Eurasien respektive utvecklingen i Kina är de dominerande frågorna.

HÅLLKOLL PÅ …

Stor i Kina?
När giganten Apple rapporterar på tisdag vänds blickarna mot efterfrågan på Iphone och i synnerhet Kina. Farhågor om svag Iphoneförsäljning har tagit fart efter rapporter från underleverantörsledet och aktien har tagit ordentligt med stryk inför rapporten.

Yellen i skuggan
Efter förra veckans besked om oförändrad ränta från europeiska centralbanken ECB är det amerikanska Feds tur på onsdag att komma med räntebesked. Allt annat än en oförändrad nivå, efter den historiska decemberhöjningen, vore en stor skräll.

Butikstillväxten i H&M
Länder som Nya Zeeland, Cypern och Puerto Rico står på tur att få sina första H&M-butiker i år. Men hur många butiksöppningar mäktar vd:n Karl-Johan Persson med totalt? Ökas takten från fjolårets 413 stycken? Svar i rapporten på torsdag.

Tyck till